ΚΟΣΜΟΣ

Με την ΕΕ ή χωρίς...: Αρχίζει στη Ρώμη η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Με την ΕΕ ή χωρίς...: Αρχίζει στη Ρώμη η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V
Η κεντρική πύλη του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων Lazzaro Spallanzani της Ρώμης AP Photo/Gregorio Borgia

Στο Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Lazzaro Spallanzani της Ρώμης πρόκειται να τεθεί εντός των προσεχών ημερών «επί τάπητος» η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, η περιφέρεια του Λάτιο.

«Σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία, ασφαλώς εν αναμονή της σχετικής άδειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)» ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ο περιφερειάρχης του Λατίου, Νικόλα Τζινγκαρέτι.

«Πρόκειται για μια καλή είδηση, η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε ένα άλμα σε ότι αφορά την ανάγκη προμήθειας εμβολίων» προσέθεσε ο Ιταλός περιφερειάρχης.

Τον Φεβρουάριο, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Lazzaro Spallanzani είχε γνωμοδοτήσει θετικά σε αναφορά του προς το ιταλικό υπουργείο Υγείας ως προς την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει το βράδυ της Παρασκευής αναφορά με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναμείνουν το «πράσινο φως» του ΕMA -αλλά ότι αν δεν υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή οδηγία και στρατηγική, η κάθε χώρα μπορεί και να προχωρήσει αυτόνομα προς την προμήθειά του.

Από γερμανικής πλευράς, και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, επισήμανε πως τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με την Ρωσία για την προμήθεια του Sputnik V. «Είμαι πολύ υπέρ του να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι» επισημαίνει.

Το ρωσικό Ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIF) έχει ήδη ανακοινώσει πως έχει καταλήξει σε συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου κατά της Covid-19, Sputnik V, «με εταιρείες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», εν αναμονή της έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εμβόλιο Sputnik V έχει ήδη εγκριθεί σε 54 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ