ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Χιλή: Ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας

Κορωνοϊός - Χιλή: Ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας
AP Photo/Esteban Felix

Η Χιλή έσπασε το ρεκόρ 24ωρου σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, εξέλιξη που έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία της χώρας σε οριακή κατάσταση, μολονότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Τα κρούσματα αυξάνονταν προοδευτικά μετά το τέλος των θερινών διακοπών (για το νότιο ημισφαίριο) και σήμερα, Σάββατο, έφτασαν τα 7.084, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Το προηγούμενο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020 και ήταν 6.938 μέσα σε μία ημέρα.

Το Σαντιάγο, η πρωτεύουσα και οικονομική «ατμομηχανή» της Χιλής βρίσκεται σε αυστηρό lockdown αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Χιλή, μια σχετικά μικρή αλλά πλούσια χώρα των Άνδεων, είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στους εμβολιασμούς: κατατάσσεται τρίτη, πίσω από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε ό,τι αφορά τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί στον πληθυσμό, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Ήταν η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που ξεκίνησε να εμβολιάζει τους κατοίκους της, αφού παρέλαβε μια παρτίδα του εμβολίου της Pfizer στις 24 Δεκεμβρίου.

Οι αρχές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι μολύνσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η διασπορά πιο μολυσματικών παραλλαγών του νέου κορωνοϊού και η χαλάρωση των μέτρων υγιεινής, εν μέσω του επιτυχημένου προγράμματος εμβολιασμού, προκάλεσαν ένα σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ