ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: To εμβόλιο της AstraZeneca προλαμβάνει σε ποσοστό 79% τη συμπτωματική νόσηση

Κορωνοϊός: To εμβόλιο της AstraZeneca προλαμβάνει σε ποσοστό 79% τη συμπτωματική νόσηση
AP Photo/Matthias Schrader

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca κατά της covid-19 είναι σε ποσοστό 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης, σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Παράλληλα το εμβόλιο αυτό αποδείχθηκε κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω covid-19.

Είτε με τις ανακολουθίες της εταιρείας παραγωγής σχετικά με τη διάθεσή του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε με την σύνδεσή του με περιστατικά θρομβώσεων, είτε με την αποτελεσματικότητά του στις μεγαλύτερες ηλικίες, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει υποστεί αρκετό σκεπτικισμό μεταξύ τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των πολιτών.

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, τόσο οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επεσήμαναν ότι τα οφέλη που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορωνοϊού υπερτερούν των κινδύνων.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca (...) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστια δυναμική πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων παγκοσμίως», υπογράμμισε σε ανακοίνωση η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του ΠΟΥ.

Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε παράλληλα ότι τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνουν συνολική αύξηση των συνθηκών εμφάνισης θρομβώσεων, τονίζοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιδράσεις του εμβολίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ