ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία

Βουλγαρία: Απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Διορία 72 ωρών να εγκαταλείψουν τη χώρα έδωσε σε δύο Ρώσους διπλωμάτες το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αφότου οι εισαγγελείς παρέπεμψαν στην Δικαιοσύνη έξι Βούλγαρους πολίτες -μεταξύ των οποίων αξιωματικοί εν ενεργεία και αποστρατεία των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών- για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επέδωσε νότα στην ρωσική πρεσβεία στην Σόφια, μετά την επιστολή του γραφείου της Εισαγγελίας που είχε προηγηθεί, στην οποία επισημαινόταν ότι οι δύο διπλωμάτες προέβησαν σε δραστηριότητες ασύμβατες με την διπλωματική τους ιδιότητα.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι για διενέργεια κατασκοπείας παρέδιδαν διαβαθμισμένες πληροφορίες για την Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκή Ένωση στην ρωσική πρεσβεία στην Σόφια

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε χθες, Κυριακή, τη Ρωσία «να σταματήσει την κατασκοπεία» στη χώρα του.

Τους τελευταίους 18 μήνες η Βουλγαρία απέλασε έξι Ρώσους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ρώσος στρατιωτικός επιτετραμμένος, με την υποψία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.

«Για άλλη μια φορά, ίσως θα ήταν αναγκαίο να κηρύξουμε ανεπιθύμητους τους Ρώσους διπλωμάτες. Και, όσον αφορά τη χθεσινή επιχείρηση, καλώ και πάλι τους ανωτέρους τους να σταματήσουν να κατασκοπεύουν τη Βουλγαρία» δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσφο. «Η φιλία είναι φιλία και εμείς πάντα το δείχναμε» προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ