ΚΟΣΜΟΣ

Τον Μάρκους Ζέντερ θέλουν οι ψηφοφόροι CDU/CSU υποψήφιο καγκελάριο στη μετά Μέρκελ εποχή

Τον Μάρκους Ζέντερ θέλουν οι ψηφοφόροι CDU/CSU υποψήφιο καγκελάριο στη μετά Μέρκελ εποχή
Ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) John MacDougall/Pool via AP

Στην κούρσα για τον υποψήφιο καγκελάριο της Γερμανίας, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων.

Ο Μάρκους Ζέντερ έχει επίσης διείσδυση και σε άλλα κόμματα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild« και δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 19,4% επί του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επέλεγαν να ψηφίσουν ένα από τα δύο συντηρητικά κόμματα «λόγω» του Χριστιανοκοινωνιστή Μάρκους Ζέντερ, εάν ήταν υποψήφιος καγκελάριος και μόνο το 7,1% θα τα ψήφιζε λόγω του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ.

Ο πρόεδρος του CDU κατέχει τα σκήπτρα της απόρριψης των ψηφοφόρων: το 40,5% των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε ένα από τα δύο αυτά κόμματα «εξαιτίας του», δηλαδή στην περίπτωση κατά την οποία θα ήταν ο υποψήφιος καγκελάριός τους.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που ήταν ο Ζέντερ υποψήφιος για την καγκελαρία δεν θα τα ψήφιζε μόνο το 27%.

Συνολικά, θα ψήφιζε τον Μάρκους Ζέντερ το 47% των ψηφοφόρων των δύο συντηρητικών κομμάτων (CDU/CSU) λόγω του προσώπου του ή, μεταξύ άλλων, και λόγω του προσώπου του, ενώ τον Άρμιν Λάσετ για τους ίδιους λόγους θα ψήφιζε το 33,9% των ψηφοφόρων τους.

Επίσης, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του INSA, ο Μάρκους Ζέντερ έχει διείσδυση και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Έτσι, λόγω υποψήφιου καγκελαρίου Ζέντερ το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) ή το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU) θα ψήφιζε κάθε πέμπτος ψηφοφόρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) και του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen), κάθε έκτος ψηφοφόρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) όπως επίσης και κάθε έβδομος ψηφοφόρος του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Έτερη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, Κυριακή, καταγράφει σημαντική απώλεια δυνάμεων για τη Χριστιανοδημοκρατική και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό το βάρος σκανδάλων αλλά και της πολιτικής για την πανδημία του κορωνοϊού, και ενίσχυση των Πρασίνων.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η αδελφή Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας συγκεντρώνουν ποσοστό 27%, με απώλεια τεσσάρων μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται στο 17%, ενισχυόμενοι κατά μία μονάδα.

Στην δεύτερη θέση, ωστόσο, βρίσκονται οι Πράσινοι με 22% και αύξηση τριών μονάδων, και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 10% (+2), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επίσης με 10% (-1) και η Αριστερά με 8% χωρίς αλλαγή στα ποσοστά της.

Εάν αυτά τα αποτελέσματα αποτυπώνονταν στην κάλπη, ο μεγάλος συνασπισμός ο οποίος κυβερνά σήμερα δεν θα ήταν εφικτός, χωρίς την συμμετοχή και τρίτου κόμματος, ενώ το πιθανότερο θα ήταν μια συμμαχία CDU/CSU και Πρασίνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ