ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα καταδίκη Ντεμιρτάς σε φυλάκιση 3,5 ετών για προσβολή του Ερντογάν

Τουρκία: Νέα καταδίκη Ντεμιρτάς σε φυλάκιση 3,5 ετών για προσβολή του Ερντογάν
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος από το 2016 έχοντας καταδικαστεί για «τρομοκρατία» AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 3,5 ετών τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον ήδη φυλακισμένο πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον πρόεδρο της χώρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου εισαγγελέας ζήτησε να απαγορευτεί η λειτουργία του HDP.

Είχαν προηγηθεί, επί μήνες, οι επανειλημμένες προτροπές του εθνικιστικού κόμματος MHP, του κυριότερου συμμάχου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζητούσε να κλείσει το HDP με τον ισχυρισμό ότι διατηρεί δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει «πολιτικό πραξικόπημα» το αίτημα του εισαγγελέα.

Ο Ραμαζάν Ντεμίρ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ντεμιρτάς, ανέφερε μέσω του Twitter ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον φυλακισμένο πολιτικό είναι μία από τις βαρύτερες που έχουν επιβληθεί για την κατηγορία της προσβολής του προέδρου.

Και υπογράμμισε ότι το δικαστήριο αγνόησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς είχε επικρίνει τον Ερντογάν σε ομιλία του τον Δεκέμβριο του 2015, λέγοντας ότι «φτερούγιζε από διάδρομο σε διάδρομο» κατά τη διάρκεια συνόδου στο Παρίσι, με την ελπίδα ότι θα φωτογραφιζόταν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το σχόλιο αυτό έγινε αφού οι τουρκικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει ρωσικό μαχητικό πάνω από τη Συρία, σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα ήταν σε πολύ τεταμένο επίπεδο.

«Για το μόνο που μετανιώνω για αυτήν την ομιλία είναι ότι είπα πολύ λίγα» φέρεται να είπε ο Ντεμιρτάς στο δικαστήριο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ο ίδιος παραμένει φυλακισμένος με κατηγορίες για «τρομοκρατία» από το 2016, τη χρονιά που εντάθηκε η καταστολή του κόμματός του.

Η συνεχιζόμενη κράτησή του, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποφυλάκισή του, τον έχει αναγάγει, για πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οπισθοχώρησης της δημοκρατίας στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ