ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες καταυλισμός προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές - Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Στις φλόγες καταυλισμός προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές - Φόβοι για πολλούς νεκρούς
AP Photo/ Shafiqur Rahman

Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε σε προσφυγικό καταυλισμό των Ροχίνγκια, στο νότιο Μπαγκλαντές, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι να μείνουν άστεγοι, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες. Οι τοπικές αρχές και ο ΟΗΕ δεν άμεσα ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις φλόγες να σαρώνουν τον καταυλισμό Μπαλουχάλι, στο Κοξ Μπαζάρ. Μαύρος καπνός υψώνεται πάνω από τις καλύβες και τις σκηνές όπου διέμεναν οι πρόσφυγες, ενώ άνθρωποι ψάχνουν στα αποκαΐδια τα υπάρχοντά τους.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Λουίζ Ντόνοβαν, ανέφερε ότι στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα, διασώστες και εθελοντές που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ώστε να μην επεκταθεί περισσότερο.

Ο Μοχάμεντ Σαμσούντ Ντούζα, αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, αρμόδιος για θέματα προσφύγων, είπε επίσης ότι οι αρχές προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

AP Photo/ Shafiqur Rahman

Πρόσφυγες Ροχίνγκια είπαν ότι πολλά σπίτια κάηκαν και υπάρχουν πολλά θύματα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε καταυλισμούς στο νότιο Μπαγκλαντές, αφού έφυγαν το 2017 από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις επιχειρήσεις του στρατού.

Ο Ζαϊφούρ Χουσέιν, ένας 50χρονος πρόσφυγας που γλίτωσε από τις φλόγες αλλά έχασε την κατοικία του και τον φιλοξενούν οι φίλοι του, είπε ότι πιστεύει πως έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι. Λόγω του φράχτη, γύρω από τον καταυλισμό, ήταν δύσκολο να διαφύγουν» ανέφερε.

«Όταν ήμασταν στη Μιανμάρ αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα [...] κατέστρεψαν τα πάντα. Τώρα, συνέβη και πάλι» δήλωσε.

Ένας ηγέτης των Ροχίνγκια στο Κοξ Μπαζάρ, ο Μοχάμεντ Νόουχιμ, είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς. «Χιλιάδες καλύβες κάηκαν ολοσχερώς» προσέθεσε.

Οι τοπικές αρχές είπαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν καταυλισμό και επεκτάθηκε σε δύο διπλανούς. Στην περιοχή αυτή ζουν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ