ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Βρετανία: Η κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία
AP Photo/Scott Heppell

Στη σκιά του Brexit, η κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσίευσε σήμερα προσχέδιο νόμου για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, με στόχο να διενεργηθεί μετά το πέρας της πανδημίας.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, εναπόκειται στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας να αποφασίσει την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, στο οποίο το Λονδίνο παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο, αλλά η τοπική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Το ερώτημα που τίθεται «Μπορεί η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα;» φέρεται να παραμένει το ίδιο με αυτό του 2014, όπου η βρετανική επαρχία είχε αποφασίσει σε ποσοστό 55% να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το Brexit, κατά του οποίου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν σε ποσοστό 62% το 2016, άλλαξε τα δεδομένα και αύξησε την επιθυμία για ανεξαρτησία.

Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία και στο κόμμα της Νίκολα Στέρτζον, το SNP, μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας ελπίζουν να αποσπάσουν στις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο που θα καθιστούσε αμφισβητήσιμη τη θέση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιμένει να αρνείται στη Σκωτία νέα διαβούλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ