ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ισραήλ: Ανοιξαν οι κάλπες για την τέταρτη αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια

Εκλογές Ισραήλ: Ανοιξαν οι κάλπες για την τέταρτη αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια
AP Photo / Sebastian Scheiner

Η τέταρτη μέσα σε δύο χρόνια εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σήμερα στο Ισραήλ και περίπου 6,6 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να επιλέξουν να ψηφίσουν ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους πολιτικούς αντιπάλους του, ιδίως τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ. 

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί στα περίπου 13.700 εκλογικά τμήματα της χώρας, για τα 6,6 εκατομμύρια πολίτες (από το σύνολο των 9,3 εκατ. κατοίκων).

Οι εκλογές στο Ισραήλ κατέστη δυνατό να διεξαχθούν χάρη στην εντατική εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού, που επέτρεψε να έχει πλέον λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προβλέπεται ότι θα αναδειχθεί ξανά ισχυρότερη δύναμη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να ηγηθεί ενός συνασπισμού της δεξιάς με 61 έδρες. Φαντάζει δύσκολο για τον κ. Νετανιάχου, 71 ετών, να εξασφαλίσει τις 61 έδρες, με άλλα λόγια προβάλλει ξανά το φάσμα του πολιτικού αδιεξόδου και νέας καταφυγής στις κάλπες το καλοκαίρι.

Τον Μάρτιο του 2020, η συμμετοχή είχε φθάσει το 71,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ