ΚΟΣΜΟΣ

Προβληματισμός στις ΗΠΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca: Ίσως χρησιμοποίησε παρωχημένα στοιχεία

Προβληματισμός στις ΗΠΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca: Ίσως χρησιμοποίησε παρωχημένα στοιχεία
AP Photo/Darko Vojinovic, File

Η εταιρεία AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε «παρωχημένα» στοιχεία στις κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε στις ΗΠΑ για το εμβόλιό της κατά της covid-19, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ανώτεροι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

H Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB), μια ανεξάρτητη επιτροπή που επέβλεπε τις κλινικές δοκιμές, εξέφρασε «την ανησυχία της για το γεγονός ότι η AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε μια παρωχημένη πληροφορία στις δοκιμές αυτές, κάτι που πιθανόν να οδήγησε σε μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας» του εμβολίου, ανέφερε το NIAID.

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 αποδείχθηκε κατά 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης σε ευρείας κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Χιλή, το Περού και τις ΗΠΑ. Επίσης αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 100% στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της covid-19 και της νοσηλείας, ενώ δεν προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.

«Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB για να ελέγξει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα (του εμβολίου) και να διασφαλίσει ότι τα πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα και ακριβή στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, ενώ επισήμανε ότι η DSMB ενημέρωσε την AstraZeneca για τις ανησυχίες της.

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ, κάτι που αναμενόταν να γίνει τον Απρίλιο.

Η εταιρεία στοχεύει να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες και οι εξωτερικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης θα συζητήσουν δημόσια τα αποδεικτικά στοιχεία προτού λάβει απόφαση ο οργανισμός.

Η έγκριση και οι οδηγίες για τη χρήση του εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα καθοριστούν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μετά από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων από ανεξάρτητες συμβουλευτικές επιτροπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ