ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ισραήλ: «Σήμα» πολιτικού αδιεξόδου δίνουν τα exit poll - Αβέβαιο το μέλλον Νετανιάχου

Εκλογές Ισραήλ: «Σήμα» πολιτικού αδιεξόδου δίνουν τα exit poll - Αβέβαιο το μέλλον Νετανιάχου
Alex Kolomoisky/Pool via AP, File

Αμφίβολο παραμένει το πολιτικό μέλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς σύμφωνα με τα exit poll το κόμμα Λικούντ τερματίζει μεν στην πρώτη θέση στις κάλπες του Ισραήλ, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε «ρυθμιστή» αναδεικνύεται ο Νάφταλι Μπένετ.

Σύμφωνα με τα exit poll των τριών μεγαλύτερων ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων, το Λικούντ κερδίζει 31 έως 33 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, ακολουθούμενο από το κόμμα Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ που αποσπά 16 έως 18 έδρες.

Και τα τρία exit poll «δίνουν» στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους συμμάχους του αθροιστικά 53-54 έδρες στην Κνεσέτ. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι φαίνεται να συγκεντρώνουν 59 έδρες, και το κόμμα Yamina του Νάφταλι Μπένετ 7-8.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η εικόνα των exit poll, και τα δύο πολιτικά μπλοκ θα «διεκδικήσουν» τον Νάφταλι Μπένετ, πρώην πολιτικό σύμμαχο του Νετανιάχου με τον οποίο οι σχέσεις εντάθηκαν, ώστε να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες 61 έδρες για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο Μπένετ «μοιράζεται» την ιδεολογία Νετανιάχου, εντούτοις έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν ανοιχτός σε συνεργασία με τους πολιτικούς του αντιπάλους εφόσον του δοθεί η δυνατότητα να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο Νετανιάχου, ηλικίας 71 ετών, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ· κυβερνά αδιαλείπτως εδώ και 12 χρόνια. Είναι επίσης ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη για διαφθορά σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις, με τον ίδιο να διακηρύσσει παγίως την αθωότητά του.

Στις τρεις προηγούμενες εκλογές, ο Νετανιάχου ήταν αντιμέτωπος με τον κεντρώο, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, Μπένι Γκαντς. Έπειτα από τρεις εκλογικές διαδικασίες χωρίς ξεκάθαρο νικητή, οι δυο τους σχημάτισαν τελικά κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την άνοιξη του 2020, η οποία ωστόσο κατέρρευσε στις αρχές του χειμώνα.

Η δημοτικότητα του Γκαντς έκτοτε έχει μειωθεί σημαντικά και κυριότεροι αντίπαλοι του Νετανιάχου είναι σήμερα ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ και οι δεξιοί Γκίντεον Σάαρ και Ναφταλί Μπένετ.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη ταυτόχρονα με την εμβολιαστική, η επιτυχία της οποίας συνιστά ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα του απερχόμενου πρωθυπουργού. Σχεδόν το 50% των Ισραηλινών έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ