ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέα παραλλαγμένο στέλεχος Covid-19 εντοπίστηκε στην Ινδία 

Κορωνοϊός: Νέα παραλλαγμένο στέλεχος Covid-19 εντοπίστηκε στην Ινδία 
AP Photo / Channi Anand

Ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ινδία, εκτός των άλλων πολλών παραλλαγμένων στελεχών που προκαλούν ανησυχία και τα οποία έχουν εντοπιστεί και στο εξωτερικό.

Την ύπαρξη του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, ωστόσο εξήγησε ότι ούτε τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, ούτε αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία «δεν έχουν βρεθεί σε αριθμούς ικανούς ώστε να μπορούν είτε να σχετιστούν άμεσα είτε να εξηγήσουν τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων σε κάποιες πολιτείες».

Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη που διενεργήθηκε στη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο έδειξε πως πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ινδία ηλικίας από 10 έως 17 ετών μπορεί να έχουν ήδη κολλήσει COVID-19, και πως ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 21,5% του συνολικού πληθυσμού, έχει μολυνθεί.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 35.700 ανθρώπους άνω των 10 ετών, τους τελευταίους δύο μήνες, έδωσε μια πολύ χαμηλότερη εκτίμηση για τον μέσο αριθμό των ανθρώπων που έχουν κολλήσει COVID-19 από άλλη προγενέστερη έρευνα.

Ξεχωριστά τεστ που διενεργήθηκαν σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους σε όλη την Ινδία από την εταιρία διαγνωστικών τεστ Thyrocare Technologies έδειξε πως το 55% του 1,35 δισεκ. κατοίκων της χώρας μπορεί να έχουν ήδη μολυνθεί, είχε δηλώσει ο επικεφαλής της στο Reuters.

Η Ινδία έχει καταγράψει επίσημα 10,8 εκατ. μολύνσεις, τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και τα περιστατικά μόλυνσης έχουν πέσει πολύ αφού έφθασαν μια κορύφωση σχεδόν 100.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η εθνική έρευνα, ωστόσο, έδειχνε πως περισσότεροι από 290 εκατ. άνθρωποι μπορεί ήδη να έχουν μολυνθεί στη χώρα.

«Η συνολική εικόνα δείχνει ακόμη πως πάνω από το 75% του πληθυσμού ακόμη και τώρα μπορεί να μολυνθεί», δήλωσε ο Βίνοντ Κούμαρ Πολ, που ηγείται μιας κυβερνητικής ομάδας ειδικών για τη στρατηγική των εμβολιασμών, καλώντας τους πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να φορούν μάσκες.

Από τους 7.171 τυχαία επιλεγμένους υγειονομικούς που υποβλήθηκαν σε τεστ, το 25,7% βρέθηκε ότι είχε αναπτύξει αντισώματα. Η πρωτεύουσα Νέο Δελχί ανέφερε τον Φεβρουάριο πως πλησιάζει την ανοσία της κοινότητας μέσω φυσικής μόλυνσης καθώς το 56% των κατοίκων έχουν αντισώματα κατά της COVID-19.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε επίσης πως σχεδόν το 46% των 9,6 εκατ. καταγεγραμμένων υγειονομικών της χώρας έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης στις 16 Ιανουαρίου.

Η Ινδία, ευελπιστεί να εμβολιάσει 200 εκατ. ανθρώπους έως τον Αύγουστο σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ