ΚΟΣΜΟΣ

Βολές Μακρόν: Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές

Βολές Μακρόν: Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές
Yasin Bulbul/Pool Photo via AP

Την ανησυχία του ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν.

«Οι απειλές δεν είναι κεκαλυμμένες, επομένως θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ διαφανείς», είπε ο Μαρκόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 5 στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ με τον εύγλωττο τίτλο «Ερντογάν: Ο Σουλτάνος που προκαλεί την Ευρώπη».

Τα σχόλια αυτά έρχονται σε μια περίοδο που επιχειρείται μια αναθέρμανση των γαλλοτουρκικών σχέσεων μετά τις εντάσεις μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για σειρά θεμάτων από το ρόλο του Ισλάμ στη Γαλλία μέχρι τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Τον Ιανουάριο οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επιστολές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τους δεσμούς τους ενώ στις 2 Μαρτίου ακολούθησε τηλεδιάσκεψη, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς θα προσπαθήσει ενδεχομένως η Τουρκία να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές, ούτε διευκρίνισε αν αναφέρεται στις περιφερειακές κάλπες του Ιουνίου, τις προεδρικές εκλογές του 2022 ή αμφότερες. Είπε μόνον ότι η Τουρκία θα «παίζει με την κοινή γνώμη».

Ίσως η φράση αποτελεί μια πιθανή αναφορά στην επιρροή που ασκεί η Άγκυρα σε τμήματα της τουρκικής διασποράς μέσω των σχολείων, των τζαμιών και άλλων οργανώσεων.

Αναγκαίος ο διάλογος

Ωστόσο, ο Μακρόν προσπάθησε να ρίξει κάπως τους τόνους επισημαίνοντας ότι παραμένει αναγκαίος ο διάλογος με την Τουρκία. Επεσήμανε εξάλλου ότι εκτός από μέλος του ΝΑΤΟ είναι και σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά και σύμμαχος στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

«Αν πεις εν μιά νυκτί δεν μπορώ να συνεργαστώ πλέον μαζί σου, σταματάμε το διάλογο, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πιστεύω», τόνισε ο Μακρόν, «ότι οι εταίροι δεν έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2015 και εννοώ την ηγεσία της, με τις γεωπολιτικές επιλογές της που απειλούν την ασφάλεια» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του Μακρόν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της σχέσης με την Τουρκία στη διάρκεια της συνόδου Κορυφής αύριο, ενώ πέρυσι η ΕΕ απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Μακρόν είπε ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να καταστήσει σαφές αν είναι με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ή εναντίον τους.

«Διαπίστωσα από την αρχή της χρονιάς μια προθυμία από μέρους του προέδρου Ερντογάν να επαναδεσμευτεί στη σχέση και θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτός αυτός ο δρόμος. Αλλά δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε τη σχέση αν παραμένουν ασάφειες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ