ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναβίωση του Συμβούλιου ΝΑΤΟ-Ρωσίας καλεί η Γερμανία, αλλά ρίχνει το «μπαλάκι» στον Πούτιν

Σε αναβίωση του Συμβούλιου ΝΑΤΟ-Ρωσίας καλεί η Γερμανία, αλλά ρίχνει το «μπαλάκι» στον Πούτιν
Yves Herman, Pool via AP

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα καλωσόριζε μία επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία μέσω του Συμβουλίου που έχει να συγκληθεί εδώ και δύο χρόνια, όμως σημείωσε πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μόσχας».

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να διευκολύνει τη διαβούλευση ανάμεσα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και τη Μόσχα, όμως εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων το Συμβούλιο συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019.

«Πιστεύουμε πως πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο. Αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μόσχας» δήλωσε ο Χάικο Μάας από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Δεν εξήγησε ποια βήματα πιστεύει πως πρέπει να κάνει η Ρωσία για να βελτιώσει τον διάλογο, αλλά είπε πως το NRC δίνει την ευκαιρία για μία εντατική ανταλλαγή που θα δείχνει εμπιστοσύνη σε θέματα πολιτικής για την ασφάλεια.

«Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό, και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ετοιμότητα και στη ρωσική πλευρά στο άμεσο μέλλον» ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Η πολιτική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία ακολουθεί διπλή προσέγγιση, αποτροπής και διαλόγου, αν και η Συμμαχία ανέστειλε πρακτικά κάθε συνεργασία με τη Μόσχα τον Απρίλιο του 2014 μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Tο NRC αναβίωσε το 2016 και συγκαλείτο τακτικά έως το 2019. Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου λόγω εντάσεων για σειρά θεμάτων, από την προσάρτηση της Κριμαίας έως τους ισχυρισμούς για ηλεκτρονική παρείσφρηση στις εκλογές στις ΗΠΑ και τη σύγκρουση στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε χθες, Τρίτη, να ανοικοδομήσει και να αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ έπειτα από τέσσερα χρόνια, όταν η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τη Συμμαχία ξεπερασμένη, διχασμένη και σε κρίση.

Ο Μπλίνκεν, ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το ΝΑΤΟ αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, είπε πως οι προσπάθειες της Ρωσίας, όπως τις χαρακτήρισε, να αποσταθεροποιήσει τη Δύση και η αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας συνιστούν απειλές που απαιτούν από το ΝΑΤΟ να ενωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ