ΚΟΣΜΟΣ

Βαλς: Πάνω από 600 άτομα έφυγαν από τη Γαλλία για να ενταχθούν στον ISIS

Βαλς: Πάνω από 600 άτομα έφυγαν από τη Γαλλία για να ενταχθούν στον ISIS
REUTERS / CHARLES PLATIAU

Περισσότερα από 600 άτομα έχουν φύγει από τη Γαλλία με προορισμό τη Συρία ή το Ιράκ, ενώ άλλα επιθυμούν να φύγουν για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, κατά δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των προσώπων που εντάσσονται στον ISIS δεν ελαττώνεται παρά τους βομβαρδισμούς εναντίον των προπυργίων του Ισλαμικού Κράτους και τη λήψη δραστικών μέτρων από τις Ααλλικές αρχές με στόχο την αποτροπή των υποψήφιων τζιχαντιστών να εγκαταλείψουν την χώρα μετά τις δύο επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία.

«Βρισκόμαστε σε μια μάχη στο έδαφός μας» τόνισε ο Βαλς κατά τη διάρκεια ομιλίας προς υποστηρικτές του σοσιαλιστικού κόμματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Κάθε μέρα... ανακαλύπτουμε δίκτυα, εντοπίζουμε πυρήνες, συλλαμβάνουμε ανθρώπους. Σήμερα 2.029 Γάλλοι υπήκοοι ή πρόσωπα που διαμένουν στη Γαλλία εμπλέκονται σε τζιχαντιστικά δίκτυα».

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι 609 άτομα τα οποία είτε είναι Γάλλοι υπήκοοι, είτε έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα διαμονής στη Γαλλία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή μεταξύ των μαχητών, μεταξύ αυτών 283 γυναίκες και 18 ανήλικες.

Περίπου 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στη Συρία ή το Ιράκ και 300 έχουν επιστρέψει στη Γαλλία από τις εν λόγω χώρες.

«Σχεδόν 800 θα ήθελαν σήμερα να μεταβούν σε αυτές τις εμπόλεμες περιοχές, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες» πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης και σημείωσε ότι 1.000 άνθρωποι παρακολουθούνται στενά από τις Αρχές.

Τον Φεβρουάριο του 2015, λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από επίθεση στο Παρίσι με 17 νεκρούς, ο Μανουέλ Βαλς είχε πει ότι υπήρχαν 1.400 Γάλλοι πολίτες ή διαμένοντες στη Γαλλία που συνδέονται με τζιχαντιστικά δίκτυα, ενώ 410 βρίσκονταν στη Συρία και το Ιράκ και περίπου 80 είχαν σκοτωθεί στα πεδία μαχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ