ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ-Μπλίνκεν: Στρατηγικό συμφέρον το σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο

Μπορέλ-Μπλίνκεν: Στρατηγικό συμφέρον το σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο
(AP Photo/Virginia Mayo, Pool)

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τεταρτη, με κοινή δήλωσή τους επιβεβαίωσαν ότι «η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση».

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι «τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινθέν, οι δύο άντρες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων τρόπους ενίσχυσης στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και τον συντονισμό των απαντήσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και οικονομικών. Δεσμεύθηκαν επίσης να συνεργαστούν ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, του τερματισμού της πανδημίας COVID-19, τη διευκόλυνση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των πολυμερών δομών.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνάντηση «Είχα μια καλή συνάντηση σήμερα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ. Δεσμευόμαστε να αναζωογονήσουμε τη διαρκή εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αντιμετωπίζουμε από κοινού ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και η COVID-19».

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Μπλίνκεν εξέφρασε στον Τσαβούσογλου τη στήριξή του στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και τη σημασία της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από πλευράς του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες» στην πρώτη διά ζώσης συνάντησή του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του ανέφερε: «Συζήτησαμε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε μια εποικοδομητική συνάντηση. Ανταλλαγή περιεκτικών απόψεων σχετικά με το Αφγανιστάν, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ