ΚΟΣΜΟΣ

«Επίσημη πρώτη» Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους ηγέτες

«Επίσημη πρώτη» Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Επανάκαμψη του άξονα Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρώπης φέρνει η διακυβέρνηση Μπάιντεν

«Ενώπιος ενωπίω» ήλθαν για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και οι αρχηγοί και κυβερνήσεων των «27», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε το «παρών» στην τηλεδιάσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο ανήρτησε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, στέλνοντας το μήνυμα:

«Ενωμένες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προστασία των πολιτών, την προώθηση της αξιοπρέπειας και τη δημιουργία ευημερίας».

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βρίσκονται και πάλι υπό πίεσιν, υπάρχουν απειλές, εσωτερικές και εξωτερικές απειλές ... και περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σήμερα ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προστατεύσουν από κοινού την παγκόσμια ασφάλεια, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα.

«Οταν ΕΕ και ΗΠΑ εργάζονται από κοινού, μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εξαιρετική δύναμη για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ευημερούντα», συνέχισε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, o Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε στους ηγέτες της ΕΕ την ανησυχία του για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θέλει να δει έναν υγιή ανταγωνισμό με την Κίνα και ελπίζει για μεγαλύτερο συντονισμό ειδικά στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας.

Η συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να επισφραγίσει την αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων έπειτα από την ταραχώδη τετραετία διακυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου.Μπους συμμετείχε, επίσης, στη Σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, προ της Συνόδου Κορυφής, είχε επισημανθεί πως ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες τη βούλησή του να αναζωογονηθούν οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, τη συνεργασία των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την εμβάθυνση της «μεγαλύτερης εμπορικής και επενδυτικής σχέσης στον κόσμο».

Ο Μπάιντεν επρόκειτο να συζητήσει, επίσης, τα θέματα της Κίνας και της Ρωσίας με τους «27» ηγέτες, οι οποίοι έχουν καλωσορίσει την προεδρία του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να ενισχύσουν τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, η σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, η πίεση που ασκεί η Γερμανία για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα την συνδέσει με τη Ρωσία και η επιμονή των ΗΠΑ να δαπανούν περισσότερα οι Ευρωπαίοι για την άμυνά τους παραμένουν σημεία τριβής στις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ