ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής: Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη
(Yves Herman, Pool via AP)

Να ενισχύσουν της παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ευρώπη συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι συζήτησαν για το ακανθώδες ζήτημα της προμήθειας των εμβολίων στην ΕΕ κατά την σημερινή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, συμφώνησαν να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη… Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη σημερινή σύνοδο, οι 27 ηγέτες προσπάθησαν να επιλύσουν τις διαμάχες που έχουν προκύψει σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ, αφήνοντας αιχμές σχετικά με την έλλειψή τους.

Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούσαν να είναι κλειδωμένοι σε μια διαμάχη για το πώς θα μπορούσε να διατεθεί μια επερχόμενη παρτίδα 10 εκατομμυρίων δόσεων για να περιορίσει το κενό εμβολίων μεταξύ των μελών.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες έλαβαν περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό τους. Ως ηγέτης ενός συνασπισμού έξι χωρών, απαίτησε έναν μηχανισμό διόρθωσης, οξύνοντας τα πνεύματα μεταξύ των υπολοίπων ηγετών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

«Όταν ορισμένα κράτη μέλη έχουν πολύ λιγότερα εμβόλια διαθέσιμα σε σχέση με άλλα, τότε νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Κουρτς και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις με την ΕΕ.

«Τέλος στην αφέλεια...Υποστηρίζω την θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποστηρίζω το γεγονός ότι πρέπει να μπλοκάρουμε όλες τις εξαγωγές όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους Ευρωπαίους», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. «Οι Pfizer και Moderna τις τήρησαν. Η AstraZeneca όχι», πρόσθεσε.

Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο Ντράγκι πληροφόρησε λεπτομερώς τους ομολόγους του, για την υπόθεση των εκατομμυρίων παρτίδων εμβολίων της AstraZeneca που εντοπίστηκαν σε κέντρο εμφιάλωσης εμβολίων, στο Ανάνι, εβδομήντα χιλιόμετρα νότια της Ρώμης.

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δόσεις εμβολίου που βρίσκονται στο Ανάνι, να μπορέσουν να μείνουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο La7.

Στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος προμηθειών που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι δόσεις κατανέμονται αναλογικά, αλλά ορισμένα έθνη παίρνουν λιγότερο από το μερίδιό τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της ΕΕ πιστεύει ότι το σύστημα λειτουργεί καλά, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα έθνη έκαναν λάθος με το να επικεντρωθούν στις προμήθειες από την AstraZeneca αντί να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια εμβολίων. Τα εμβόλια της AstraZeneca είναι φθηνότερα και ευκολότερα στον χειρισμό από τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech ή της Moderna.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ