ΚΟΣΜΟΣ

«Αίσχιστο έγκλημα» στο Σουδάν: Οργή για την 13χρονη Σαμά που τη σκότωσε ο πατέρας της

«Αίσχιστο έγκλημα» στο Σουδάν: Οργή για την 13χρονη Σαμά που τη σκότωσε ο πατέρας της
Η Sajida Omer, αριστερά, φέρεται να δολοφονήθηκε από τον πατέρα και τον αδελφό της στο Βόρειο Νταρφούρ και η Samah el-Hadi, φέρεται να δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στην Omdurman.

Ένα ορμητικό κύμα οργής έχει σκεπάσει το Σουδάν μετά τον θάνατο της 13χρονης Samah el-Hadi από τον ίδιο της τον πατέρα, καθώς έφερε στο φως μία ανοικτή πληγή της χώρας, την ενδοοικογενειακή βία

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει μία αίτηση ζητώντας από την κυβέρνηση του Σουδάν να αναλάβει δράση κατά του πατέρα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η Samah el-Hadi πυροβολήθηκε τρεις φορές και στη συνέχεια παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Οι γείτονες υπέδειξαν στα social media ως υπεύθυνο για τον φόνο, ο οποίος μετά από σύντομη ανάκριση από την αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερος ισχυριζόμενος ότι η κόρη του είχε αφαιρέσει η ίδια τη ζωή της. Καμία νεκροψία δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Saman πέθανε στην περασμένη Παρασκευή στην πόλη Omdurman. Νωρίτερα είχε λογομαχήσει με τον πατέρα της για ένα σχολείο στο οποίο ήθελε να φοιτήσει.

Ο θάνατος της έφηβης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με πολλές Σουδανέζες γυναίκες να μοιράζονται στα social media τις δικές τους εμπειρίες ενδοοικογενειακής βίας.

Στην ίδια πόλη την Πέμπτη, μία 19χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον άνδρα της και θάφτηκε αμέσως από την οικογένειά της, προτού η αστυνομία προλάβει να εμπλακεί, σύμφωνα με την Kaltoum Fadlallah, συγγραφέα και ποιήτρια, και μία από τις γυναίκες που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να ανοίξει ξανά η υπόθεση της Samah.

Ήδη πάνω από 2.100 άνθρωποι την έχουν υπογράψει.

«Αυτό το έγκλημα είναι το πιο ξεκάθαρο και αίσχιστο έγκλημα κατά των γυναικών και των παιδιών. Για να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Samah, θέλουμε να ξανανοίξουν την υπόθεση, να επανεξετάσουν το σώμα της και να συλλάβουν όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό που συνέβη θα θέσει όλες τις οικογένειες στον κίνδυνο της βίας», δήλωσε η Fadlallah.

H ενδοοικογενειακή βία δεν διώκεται από τη νομοθεσία του Σουδάν. Σύμφωνα με το Αραβικό Βαρόμετρο, το 22% των νοικοκυριών στο Σουδάν βιώνουν ενδοοικογενειακή βία ενώ το 57% των περιπτώσεων περιλαμβάνει θύματα γυναίκες.

Ένα από αυτά μια μαθήτρια από το Βόρειο Νταρφούρ, η οποία δολοφονήθηκε από τον πατέρα και τον αδελφό της επειδή μιλούσε με έναν άνδρα σε μια φάρμα καλλιέργεια ντομάτας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ