ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - Δολοφονία Χραντ Ντινκ: Καταδίκη δύο πρώην υψηλόβαθμων αστυνομικών 14 χρόνια μετά

Τουρκία - Δολοφονία Χραντ Ντινκ: Καταδίκη δύο πρώην υψηλόβαθμων αστυνομικών 14 χρόνια μετά
AP Photo/Emrah Gurel

Δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε σήμερα, Παρασκευή, δύο υψηλόβαθμους αστυνομικούς σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο τους στη δολοφονία του εξέχοντα Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ πριν από 14 και πλέον χρόνια, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο διευθυντής της δίγλωσσης (στα τουρκικά και στα αρμενικά) εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos και η πιο γνωστή φωνή της Αρμενίας στο εξωτερικό, Χραντ Ντινκ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ έφευγε από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2007. Μετά τη δολοφονία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Το 2011, ο δολοφόνος του Ντινκ, Ογκούν Σαμάστ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη σχεδόν 23 ετών από δικαστήριο ανηλίκων. Ήταν 17 ετών όταν έγινε η δολοφονία. Τον επόμενο Ιανουάριο ένας άνδρας ονόματι Γιασίν Χαγιάλ καταδικάστηκε σε ισόβια για την υποκίνηση της δολοφονίας.

Μεταξύ των καταδικασθέντων από το δικαστήριο σήμερα, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Αλί Φουάτ Γιλμαζέρ καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους για φόνο, ανέφερε το Anadolu. Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας, ο Ραμαζάν Ακγιουρέκ, καταδικάστηκε και αυτός σε ισόβια.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το δικαστήριο αποφάνθη πως η δολοφονία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους σκοπούς ενός μυστικού δικτύου που συνδεόταν με τον εξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999 και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ήταν ένας από τους 13 φυγάδες από τη Δικαιοσύνη που περιλαμβάνονταν στους 76 κατηγορούμενους στη δίκη για την υπόθεση Ντινκ. Το δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση για την υπόθεση του Γκιουλέν και των άλλων 12, αντίθετα διαχώρισε τις υποθέσεις τους.

Άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Ντινκ καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για κατηγορίες που περιελάμβαναν συνέργεια σε φόνο, ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης -λόγω διασυνδέσεων με το δίκτυο του Γκιουλέν- καθώς και για πλαστογράφηση και καταστροφή εγγράφων, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως το δίκτυο του Γκιουλέν είχε διεισδύσει ευρέως στην αστυνομία και σε άλλους κρατικούς θεσμούς της Τουρκίας επί δεκαετίες.

Το 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διέταξε την Τουρκία να καταβάλει 100.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Ντινκ, λέγοντας πως οι αρχές απέτυχαν να παράσχουν κατάλληλη προστασία στον Ντινκ, αν και γνώριζαν ότι υπερεθνικιστές σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν.

Ο Ντινκ είχε εργαστεί για τη συμφιλίωση ανάμεσα στους Αρμένιους και τους Τούρκους και είχε διωχθεί κατ' επανάληψη για προσβολή της «τουρκικότητας» σχετικά με σχόλιά του για την αρμενική ταυτότητα και τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ