ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Δικαστήριο καταδίκασε τον Μπολσονάρου να αποζημιώσει δημοσιογράφο για ηθική βλάβη

Βραζιλία: Δικαστήριο καταδίκασε τον Μπολσονάρου να αποζημιώσει δημοσιογράφο για ηθική βλάβη
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Eraldo Peres

Ένα δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, να καταβάλει αποζημίωση σε δημοσιογράφο, κρίνοντας ότι οι δηλώσεις του αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της. 

Ο Μπολσονάρου πέρυσι είχε δηλώσει ότι η δημοσιογράφος Patrícia Campos Mello είχε προσφέρει σεξ σε μια πηγή της, προκειμένου να συλλέξει αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο.

Σύμφωνα με το CNNi, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Folha de Sao Paulo, ο Μπολσονάρου καλείται να καταβάλλει στη δημοσιογράφο περίπου 3.500 δολάρια αποζημίωση για ηθική βλάβη. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η Patrícia Campos Mello έγραψε μια σειρά ερευνητικών ειδήσεων σχετικά με μια ομάδα που χρησιμοποιούσε το WhatsApp για να ενισχύσει την εκστρατεία του Μπολσονάρου, επικρίνοντας τους αντιπάλους του, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 στη χώρα.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης στις 16 Μαρτίου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι ο ακροδεξιός ηγέτης παραβίασε την «τιμή» της δημοσιογράφου. Σε ανάρτησή της, η βραβευμένη Patrícia Campos Mello ότι η δικαστική απόφαση ήταν «νίκη για όλες μας τις γυναίκες».

Η ομάδα «Δημοσιογράφοι κατά της παρενόχλησης» δήλωσε ότι η απόφαση σηματοδοτεί μια «μεγάλη μέρα» για τις γυναίκες δημοσιογράφους και την επαγγελματική δημοσιογραφία στη Βραζιλία.

Η Campos Mello άσκησε αγωγή εναντίον του σε απάντηση για τα σχόλια που είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Ιανουάριο, η Campos Mello κέρδισε μια σχεδόν ίδια υπόθεση εναντίον του γιου του προέδρου, Εντουάρντο, ο οποίος είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Εκείνος είχε αναφέρει σε ένα βίντεο στο YouTube τον περασμένο Μάιο, ότι η δημοσιογράφος «προσπάθησε να αποπλανήσει μια πηγή» για να αποκομίσει καταστροφικές πληροφορίες εναντίον του πατέρα του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα σχόλια αυτά ήταν επίθεση προς την τιμή της δημοσιογράφου και διέταξε τον γιο του Μπολσονάρου να πληρώσει περίπου 5.200 δολάρια αποζημίωση.

Με πληροφορίες από CNNi: Bolsonaro ordered to pay 'moral damages' to journalist

ΔΗΜΟΦΙΛΗ