ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Εκρηκτικά εντόπισε η αστυνομία μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από εκκλησία

Ινδονησία: Εκρηκτικά εντόπισε η αστυνομία μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από εκκλησία
AP Photo / Masyudi S. Firmansyah

Εκρηκτικά που συνδέονται με τη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εντόπισε η αστυνομία της Ινδονησίας, κατά τις έρευνες που διεξήγαγε έξω από την πρωτεύουσα Τζακάρτα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Kompas TV.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά σημεία μετά την επίθεση σε καθολική εκκλησία του νησιού Σουλαουέζι στην πόλη Μακασάρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ήταν οι μοναδικοί νεκροί από την επίθεση, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και εξαπολύθηκε την ώρα που τελείωνε η λειτουργία στην εκκλησία χθες, Κυριακή των Βαΐων για τους καθολικους.

Χθες έγινε γνωστό ότι οι δύο βομβιστές ανήκαν στην οργάνωση Τζαμάα Ανσαρούτ Ντάουλα (JAD), που έχει εμπνευστεί από το Ισλαμικό Κράτος και η οποία σύμφωνα με την αστυνομία της Ινδονησίας διέπραξε το 2018 σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον εκκλησιών και ενός αστυνομικού τμήματος στην πόλη Σουραμπάγια, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Τέσσερα φερόμενα μέλη της JAD συνελήφθησαν χθες στην επαρχία Δυτική Νούσα Τενγκάρα σε σχέση με την επίθεση στον ναό.

Τον Ιανουάριο είχαν συλληφθεί περίπου 20 φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης και οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ευθύνεται για τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον καθολικής εκκλησίας στις Φιλιππίνες το 2019.

«Η οργάνωση αυτή επίσης ανήκε ή συνδέεται με αυτή που εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση στο Τζόλο των Φιλιππίνων» το 2019, εξήγησε ο διοικητής της αστυνομίας της Ινδονησίας Λίστιο Σιτζίτ Πραμπόγουο.

Η επίθεση αυτή εναντίον της εκκλησίας στο νησί Τζόλο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, προκάλεσε τον θάνατο 21 ατόμων και εξαπολύθηκε από ένα ζευγάρι Ινδονήσιων, ενώ την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια».

«Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ουιντόντο, που είναι επικεφαλής της πιο πολυπληθούς μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο. «Ζητώ από όλους να πολεμήσουν κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, που είναι αντίθετες στις θρησκευτικές αξίες».

«Ανθρώπινα κομμάτια»

Έξω από τον καθεδρικό ναό στο νησί Σουλαουέζι υπάρχουν ανθρώπινα κομμάτια μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε περίπου στις 10:30 τοπική ώρα χθες.

«Υπάρχουν πολλά ανθρώπινα κομμάτια κοντά στην εκκλησία καθώς και στον δρόμο», δήλωσε ο Μομάμαντ Ράμνταν, δήμαρχος της πόλης αυτής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για μια «πολύ ισχυρή έκρηξη».

«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι τραυματισμένοι στον δρόμο. Βοήθησα μια γυναίκα που είχε τραυματιστεί και ήταν καλυμμένη με αίμα», δήλωσε ένας άλλος. «Ο εγγονός της επίσης είχε τραυματιστεί».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης προσπάθησε να εμποδίσει τη μοτοσικλέτα να εισέλθει στην περίμετρο του καθεδρικού ναού λίγο πριν την έκρηξη.

Η παράδοση ανεκτικότητας της Ινδονησίας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια λόγω της εξάπλωσης των συντηρητικών ισλαμικών κινημάτων, κάποια από τα οποία είναι ακραία, προκαλώντας ανησυχία στις θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα –χριστιανούς, βουδιστές και ινδουιστές.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί το 2002 σε επιθέσεις στο νησί Μπαλί, οι οποίες αποδόθηκαν στην ινδονησιακή ισλαμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Τον Μάιο του 2018 μια εξαμελής οικογένεια, με τέσσερα παιδιά, είχε πυροδοτήσει βόμβες σε τρεις εκκλησίες στη Σουραμπάγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώνοντας πολλούς πιστούς.

Την ίδια ημέρα μια άλλη οικογένεια είχε πυροδοτήσει, πιθανόν από λάθος, βόμβα σε ένα διαμέρισμα και την επομένη μια τρίτη οικογένεια είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Από τις επιθέσεις αυτές είχαν σκοτωθεί 15 άνθρωποι, ενώ έχασαν τη ζωή τους και 13 από τους δράστες, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά. Ήταν οι πιο αιματηρές στο αρχιπέλαγος επί περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι τρεις ριζοσπαστικοποιημένες οικογένειες συνδέονταν με το JAD και την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το ΙΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ