ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία

Επίσκεψη Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία
(Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

Την Τουρκία θα επισκεφτούν την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επίσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, τόνισε πως εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση.

Σύνοδος Κορυφής: Το τελικό κείμενο για την Τουρκία - Ικανοποίηση στην Αθήνα

«Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Τουρκία έχει δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με αρκετά κράτη -μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα πάνω στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συμπλήρωσε ότι «ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόοδος της αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη. Μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, εκπονήσαμε μία έκθεση για την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη σχέση».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη θετική στάση της Τουρκίας υπάρχουν θετικά βήματα που επιτρέπουν προοδευτική και αναλογική προσέγγιση προσθέτοντας ότι υπήρξε απόφαση να ακολουθηθεί διπλή προσέγγιση.

«Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά, εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας» υπογράμμισε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ