ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Συμφωνία για την παραγωγή 60 εκατ. δόσεων του Sputnik V στην Κίνα

Κορωνοϊός: Συμφωνία για την παραγωγή 60 εκατ. δόσεων του Sputnik V στην Κίνα
AP Photo

Το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και η κινέζικη εταιρία Shenzhen Yuanxing Gene-tech συμφώνησαν για την παραγωγή τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, Sputnik V, στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το RDIF, επισημαίνοντας ότι με τα εμβόλια που θα παραχθούν θα καταστεί δυνατόν να εμβολιασθούν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο επικεφαλής RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή θα «αυξήσει την παραγωγική ικανότητα για επιπλέον δόσεις, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το ρωσικό εμβόλιο σε όλο τον κόσμο»

Το RDIF, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και το εμπορεύεται σε όλο τον κόσμο, ανέφερε πως η εμπορική παραγωγή του εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο.

Εκπρόσωπος του RDIF δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) , ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε είναι η δεύτερη συμφωνία που γίνεται με το Πεκίνο για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου. Η πρώτη είχε υπογραφεί με την κινεζική εταιρεία Tibet Rhodiola, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Ρωσία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές παραγωγής του εμβολίου της, υπογράφοντας όλο και περισσότερες συμφωνίες με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Μόνο με την Ινδία, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν υπογραφεί συμβάσεις με αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή περίπου 700 εκατομμυρίων δόσεων.

Οι Δυτικοί κατηγορούν το Πεκίνο και τη Μόσχα υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν τα εμβόλιά τους ως εργαλείο για να ασκήσουν γεωπολιτική επιρροή, ωστόσο και οι δύο χώρες απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V έχει εγκριθεί σε 57 χώρες του κόσμου με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει το 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου είναι 91,6%, ενώ τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που επιβεβαιώνουν το ποσοστό αυτό είχαν δημοσιευθεί στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ