ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα γίνουν η ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στην πρόσβαση σε εμβόλια

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα γίνουν η ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στην πρόσβαση σε εμβόλια
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε λίγους μήνες οι ΗΠΑ θα ηγούνται της παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από τις πρώτες παραδόσεις στο Μεξικό και στον Καναδά.

Η Ουάσινγκτον, η οποία έχει ιδίως στη διάθεσή της δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τους αμερικανούς εποπτικούς φορείς, ανακοίνωσε συμφωνίες για την προμήθεια 2,5 εκατ. δόσεων στο Μεξικό και 1,5 εκατ. στον Καναδά.

Την ίδια ώρα, Κίνα και Ρωσία πολλαπλασιάζουν τις ανακοινώσεις για τις παραδόσεις δόσεων εμβολίων σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των εμβολίων» που διαρκώς εντείνεται.

«Προβλέπω ότι αφού συνεχίσουμε και εμβολιάσουμε όλο τον αμερικανικό πληθυσμό, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν κατά τη διάρκεια ψηφιακής συζήτησης με δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στις ΗΠΑ δεν σταματά να επιταχύνεται.

«Μέσα στους επόμενους μήνες είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η ηγέτιδα δύναμη που εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλια (για τον νέο κορωνοϊό) σε όλο τον κόσμο», διαβεβαίωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε χθες Δευτέρα ότι το 90% των αμερικανών ενηλίκων θα μπορούν να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό μέσα σε τρεις εβδομάδας σε όλη την επικράτεια.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε πει από την αρχή πως θα δώσει προτεραιότητα στον πληθυσμό των ΗΠΑ, προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να διανείμει τα πιθανά πλεονάσματα δόσεων εμβολίων σε άλλα κράτη, που καθυστερούν στις δικές τους εκστρατείες ανοσοποίησης.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θύμισε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον συνεισέφερε ποσό δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στον COVAX, τον μηχανισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με σκοπό να εγγυηθεί την προμήθεια εμβολίων στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, ενώ έχει δεσμευτεί να συμβάλλει άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν ως το 2022 «στο μέτρο που και οι άλλες χώρες θα αυξήσουν τη δική τους συμμετοχή».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν στα μέσα Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας, με σκοπό την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων με ιαπωνική και αμερικανική χρηματοδότηση από ινδική φαρμακευτική βιομηχανία με αυστραλιανή εφοδιαστική υποστήριξη για να διανεμηθούν κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από την αμερικανική πλευρά ως χειροπιαστή κίνηση για να αντιμετωπιστεί η Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ