ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Φλόιντ: «Είδα τη ζωή να φεύγει από μέσα του» - Συγκλονίζει μάρτυρας της δίκης

Τζορτζ Φλόιντ: «Είδα τη ζωή να φεύγει από μέσα του» - Συγκλονίζει μάρτυρας της δίκης
(Court TV via AP, Pool)

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ η πολύκροτη δίκη σε βάρος του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, τον Μάιο του 2020.

Κατά την πρώτη μέρα της δίκης, η κατηγορούσα αρχή έδειξε στους ενόρκους το βίντεο των μαρτυρικών στιγμών που έζησε ο 40χρονος Αφροαμερικανός, ο οποίος παρέμεινε για σχεδόν 9 λεπτά χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει λόγω της πίεσης που του ασκούσε με το γόνατό του ο κατηγορούμενος.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος περιέγραψε πως είδε τον Τζορτζ Φλόιντ να ξεψυχάει μέσα σε αυτά τα εννέα λεπτά.

Ο Ντόναλντ Ουίλιαμς ετοιμαζόταν να μπει σε ένα κατάστημα της περιοχής, όταν αντιλήφθηκε το περιστατικό της σύλληψης.

Αντ’αυτού, άρχισε να μιλάει στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, παροτρύνοντάς τους να ελέγξουν τον σφυγμό του Φλόιντ.

Είπε στο δικαστήριο ότι μπορούσε να δει τη ζωή του κ. Φλόιντ να «σβήνει».

«Έσβησε αργά σαν ένα ψάρι σε μια σακούλα», είπε, περιγράφοντας τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Ντέρεκ Σόβιν «πρόδωσε» τον όρκο του αστυνομικού και «έκανε χρήση υπέρμετρης και παράλογης βίας» σε βάρος του Τζορτζ Φλόιντ, είπε νωρίτερα ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ, ανοίγοντας την ιστορική αυτή δίκη.

«Θα σας παρουσιάσουμε πέραν από κάθε αμφιβολία ότι ο Σόβιν απέχει πολύ από το να είναι αθώος», ανέφερε προς τους ενόρκους, υπενθυμίζοντας πως ο αστυνομικός παρέμεινε με το γόνατό του να πιέζει τον λαιμό του θύματος, που είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος και στο οποίο φορούσε χειροπέδες, για σχεδόν 9 λεπτά, ενώ επανέλαβε 27 φορές ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Έρικ Νέλσον, από την πλευρά του υποστήριξε ότι η χρήση βίας από τον αστυνομικό «μπορεί να μην ήταν ελκυστική, ήταν όμως απαραίτητη», προσθέτοντας ότι τα στοιχεία «είναι πολύ μεγαλύτερα από εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα» των βίντεο.

Είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κ. Φλόιντ «πέθανε από καρδιακή αρρυθμία, που συνέβη ως αποτέλεσμα της υπέρτασης, της στεφανιαίας νόσου, της κατάποσης μεθαμφεταμίνης και φεντανύλης και της αδρεναλίνης που έρεε στο σώμα του».

Ο 45χρονος Σόβιν, ο οποίος απολύθηκε από την αστυνομία, αρνείται τις κατηγορίες δολοφονίας και ανθρωποκτονίας, οι οποίες επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 40 ετών.

Η δίκη των τριών άλλων αστυνομικών που ήταν παρόντες - των Του Τάο, Αλεξάντερ Κουνγκ και Τόμας Λέιν - θα γίνει αργότερα φέτος.

(AP Photo/Jim Mone)

«Δημοψήφισμα» για τη δικαιοσύνη στην Αμερική

Η δίκη αποτελεί επίσης ένα «δημοψήφισμα» για τη δικαιοσύνη στην Αμερική, όπως σημείωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ λίγο πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια γονάτισε μαζί με τους συγγενείς του θύματος για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, τον χρόνο κατά τον οποίο ο Ντέρεκ Σόβιν παρέμεινε με το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μαΐου του 2020, στη Μινεάπολη.

Οι εικόνες του «μαρτυρίου» του Αφροαμερικανού πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις στη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη, το Σιάτλ, όπως επίσης στην Ασία, την Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Παρά τις κινητοποιήσεις αυτές, αυτή η δίκη δεν είναι «η δίκη της αστυνομίας ή των αστυνομικών μεθόδων», επισήμανε ο εισαγγελέας. Για εκείνον, οι αστυνομικοί «κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου». Όμως, συνέχισε: «αυτό δεν συνέβη εδώ», το σκηνικό διήρκησε «479 δευτερόλεπτα όχι ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ