ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός υπουργός: Εμβολιασμός όλων των ενηλίκων της χώρας προτού μοιραστούμε τα εμβόλια

Βρετανός υπουργός: Εμβολιασμός όλων των ενηλίκων της χώρας προτού μοιραστούμε τα εμβόλια
INTIME

Η Βρετανία θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της προτού παραχωρήσει το όποιο πλεόνασμα εμβολίων σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στον κοντινό γείτονά της, την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρτενγκ.

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο πλαίσιο της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη με στόχο την ανοσοποίηση όλων των ενηλίκων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, η Βρετανία ενεπλάκη σε μια δημόσια αντιπαράθεση με την ΕΕ που αφορά την προμήθεια των δόσεων σε χώρες όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους Βρετανούς ασφαλείς, θέλουμε να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες, αλλά η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός τους θα εμβολιαστεί και ότι δεν πρόκειται για μια «ανταγωνιστική κατάσταση».

Μολαταύτα, ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορέσει να βοηθήσει την Ιρλανδία, ο υπουργός απάντησε: «Αν υπάρχει πλεόνασμα δόσεων των εμβολίων, τότε μπορούμε να το μοιραστούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πλεόνασμα, έχουμε ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάσουμε».

Η Βρετανία συμφώνησε στην αγορά δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από διάφορους προμηθευτές και την Δευτέρα η εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε λεπτομέρειες των σχεδίων της για το τελικό στάδιο της διαδικασίας παραγωγής για έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax που θα παραδοθούν στη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι ένας από τους 23 ηγέτες, ο οποίος σήμερα τάχθηκε υπέρ της υπογραφής μιας διεθνούς συνθήκης που θα βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια κρίση και είναι απολύτως σωστό να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια αντιμετώπισής της στην χώρα μας και στην διασφάλιση της υγείας του λαού μας ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε έναν κανονικό τρόπο ζωής», κατέληξε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ