ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: 31 περιστατικά θρομβώσεων και εννέα θάνατοι στη Γερμανία

Εμβόλιο AstraZeneca: 31 περιστατικά θρομβώσεων και εννέα θάνατοι στη Γερμανία
(AP Photo/Darko Vojinovic)

Στην ανακοίνωση 31 περιστατικών θρομβώσεων, που οδήγησαν σε εννέα θανάτους, μετά από τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca προχώρησε η επίσημη εμβολιαστική αρχή της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

To Ινστιτούτο Paul Ehrlich ανακοίνωσε σήμερα πως έχει καταγράψει 31 περιστατικά εγκεφαλικής συγχωβυρικής θρόμβωσης (CSVT).

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας από 20 έως 63 ενώ μόλις δύο άνδρες –έναν 36χρονο και έναν 57χρονο.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν «παγώσει» για ένα διάστημα τη χρήση του εμβολίου, ωστόσο μετά από σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και τους Εθνικούς Οργανισμούς Εμβολιασμών ξεκίνησαν εκ νέου τους εμβολιασμούς.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφερθεί προ ημερών στο πλαίσιο της προληπτικής αναστολής των εμβολιασμών σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), συνεχίζοντας κανονικά την εμβολιαστική διαδικασία και με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Όπως είπε, «δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο συσχετίζεται απολύτως με περιστατικά θρομβώσεων ή με το αναφερθέν σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζεται θρόμβωση και διάχυτη αγγειακή πήξη.

«Όλα τα εμβόλια έναντι της Covid 19 προστατεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από άλλες ασθένειες. Επομένως δεν θα πρέπει να συσχετίζονται καταστάσεις που οδηγούν σε θάνατο με το εμβόλιο», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι η «Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμη και άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα».

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Η αλήθεια πίσω από τις θρομβώσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ