ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πολιτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο «χτίζουν» Όρμπαν και Σαλβίνι

Νέα πολιτική συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο «χτίζουν» Όρμπαν και Σαλβίνι
AP Photo/Jean-Francois Badias

Την ίδρυση νέας πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δρομολογούν οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Πολωνίας μαζί με τον αρχηγό της δεξιάς Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία -με κεντρική γραμμή την εναντίωση στην εισδοχή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικές συνομιλίες θα λάβουν χώρα την Πέμπτη μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, του επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, και του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι, όπως μετέδωσε το ούγγρικο πρακτορείο ειδήσεων MTI σήμερα, Τρίτη.

Οι τρεις άνδρες θα συζητήσουν την ίδρυση μιας συμμαχίας, στην οποία θα συμμετέχει η Λέγκα, το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν και το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, ανέφερε το ΜΤΙ επικαλούμενο τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Το Fidesz αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) νωρίτερα τον Μάρτιο, δύο χρόνια αφού ανεστάλη η συμμετοχή του στην πολιτική αυτή ομάδα, στην οποία ανήκουν κεντροδεξιά κόμματα, λόγω των αυταρχικών πολιτικών που ακολουθεί η Ουγγαρία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι είχε συνομιλίες με κόμματα, η φιλοσοφία των οποίων είναι κοντά σε αυτή του Fidesz καθώς επιθυμεί να σχηματίσει νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχει εξηγήσει, μάλιστα, ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολιτικό σπίτι για το Fidesz και άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη με αντίστοιχη φιλοσοφία, οι οποίες δεν θέλουν να υποδέχονται μετανάστες στις χώρες τους και επιθυμούν να «προστατεύσουν» την παραδοσιακή οικογένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ