TECH

Space X: Απέτυχε και η τέταρτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Starship

Space X: Απέτυχε και η τέταρτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Starship
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/John Raoux

Απέτυχε και η τέταρτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Starship της SpaceX, καθώς το πρωτότυπο εξερράγη, ανέφερε στο Twitter ο ιδρυτής της εταιρείας Ίλον Μασκ.

«Κάτι σοβαρό συνέβη [τη στιγμή της καθόδου]. Θα πρέπει να διαπιστώσουμε τι ήταν, αφού εξετάσουμε τα συντρίμμια, αργότερα σήμερα» ανέφερε ο Ίλον Μασκ, προσθέτοντας αστειευόμενος: «Τουλάχιστον, ο κρατήρας βρίσκεται σε καλό σημείο!».

Ο πύραυλος SN11 εκτοξεύτηκε από τη βάση Starbase, στο νότιο Τέξας, γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, Τρίτη 30 Μαρτίου, και άρχισε να ανεβαίνει σε ύψος 10 χιλιομέτρων. Παρουσιάστηκαν ορισμένα προβλήματα στη ζωντανή μετάδοση της δοκιμής και κατά την κάθοδο διακόπηκε.

«Χάσαμε το ρολόι στα 5 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα» είπε ο Τζον Ινσπράκερ, ο σχολιαστής της SpaceX, αναφερόμενος στον χρόνο που πέρασε από τη στιγμή της εκτόξευσης. «Θα έλεγε κανείς ότι είχαμε άλλη μια συναρπαστική δοκιμή του Starship αριθμός 11» πρόσθεσε κοφτά.

Ο SN11 ήταν το 11ο πρωτότυπο του πυραύλου Starship, τον οποίο η εταιρεία SpaceX ελπίζει ότι κάποια μέρα θα καταφέρει να στείλει στη Σελήνη, τον Άρη και ακόμη πιο μακριά, πλήρως επανδρωμένο.

Ήταν το 4ο πρωτότυπο που επιχείρησε, ματαίως, να επιστρέψει στη Γη και να προσγειωθεί καθέτως. Οι πύραυλοι SN8 και SN9 εκτοξεύτηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αντίστοιχα αλλά συνετρίβησαν και εξερράγησαν, ενώ ο SN10, στις 3 Μαρτίου, κατάφερε να προσγειωθεί αλλά και αυτός εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα.

Παρά τις αποτυχίες οι ειδικοί εκτιμούν ότι η SpaceX συγκεντρώνει πολύτιμα δεδομένα που θα της επιτρέψουν να επιταχύνει την ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματός της. Στόχος είναι να συνδυαστεί τελικά το Starship με τον πύραυλο Super Heavy για να δημιουργηθεί ένα πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο. Στην τελική μορφή του θα έχει ύψος 120 μέτρα και θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 100 τόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ