ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca - Γερμανία: Έκτακτη σύσκεψη υπό την Μέρκελ μετά το νέο «φρένο»

Εμβόλιο AstraZeneca - Γερμανία: Έκτακτη σύσκεψη υπό την Μέρκελ μετά το νέο «φρένο»
Kay Nietfeld/Pool via AP, File

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κάλεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν επίσης μέρος ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς και εκπρόσωποι των Ινστιτούτων «Πάουλ Έρλιχ» και «Ρόμπερτ Κοχ». Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, και μετά την ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ» περί 31 περιστατικών θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών -εκ των οποίων 29 γυναίκες- πρώτο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τπυ Βερολίνου Charité αποφάσισε να αναστείλει προληπτικά τη χορήγησή του σε γυναίκες άνω των 60 ετών.

Ακολούθησαν δεκάδες κλινικές, αλλά και τα κρατίδια Βερολίνου, Βαυαρίας, Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και Ρηνανίας - Παλατινάτου. Και λίγο αργότερα η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (StiKo) της Γερμανίας εξέδωσε σύσταση για αναστολή της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Το νέο αυτό στοιχείο ανατρέπει σημαντικά τον σχεδιασμό της εκστρατείας εμβολιασμών στη Γερμανία.

Αναστολή χορήγησης και στον Καναδά

Την ίδια στιγμή και στον Καναδά, υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους πολίτες κάτω των 55 ετών, ενώ ζήτησαν να διεξαχθούν περαιτέρω αναλύσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους του εν λόγω εμβολίου ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Στον Καναδά δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Περίπου 307.00 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη χορηγηθεί.

«Αναστέλλουμε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών εν αναμονή περαιτέρω ανάλυσης για τα οφέλη και τους κινδύνους»», ανακοίνωσε ο Χάουαρντ Νζου, αναπληρωτής επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.

Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι «από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών».

Από την πλευρά της, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία απάντησε ότι σέβεται την απόφαση του NACΙ και προσέθεσε ότι εργάζεται στενά με τις καναδικές Αρχές.

Παράλληλα, η AstraZeneca υπογράμμισε ότι τόσο η Βρετανία, όσο και η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απεφάνθησαν ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου ξεπερνούν σημαντικά τους κινδύνους σε όλους τους ενήλικες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ