ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός εν μέσω πολιτικής «θύελλας» για το Sputnik V

Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός εν μέσω πολιτικής «θύελλας» για το Sputnik V
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς (φωτογραφία) εξόργισε τους κυβερνητικούς εταίρους του προχωρώντας στην αγορά του εμβολίου Sputnik V χωρίς να έχει εγκριθεί από την ΕΕ John Thys, Pool Photo via A

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ίγκορ Μάτοβιτς, υποκύπτοντας τελικώς στις σφοδρές πολιτικές πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων του να αποχωρήσει εξαιτίας της αμφιλεγόμενης αγοράς δύο εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού.

Η παραίτηση Μάτοβιτς ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τα τέσσερα κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού με επικεφαλής των υπουργό Οικονομικών Έντουαρντ Χέγκερ.

Η πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, έδωσε στον Έντουαρντ Χέγκερ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προς αποφυγή πρόωρων εκλογών. Τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα υπό τα ηνία του ίδιου.

Ο Ίγκορ Μάτοβιτς επικρίθηκε σφοδρά από τους εταίρους του στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και την κίνησή του να προχωρήσει -παρακάμπτοντάς τους- στην παραγγελία του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ