ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους
AP Photo

Να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ έδωσαν εντολή οι ΗΠΑ στους διπλωμάτες τους που δεν είναι απαιραίτητο να παραμείνουν στη χώρα, όπως ενημέρωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη Μιανμάρ εκτυλίσσεται κύμα αιματηρής καταστολής μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο ανατραπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως αφού είχε ήδη «εγκρίνει την οικειοθελή αποχώρηση» από τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας «υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης και των μελών των οικογενειών τους», τον Φεβρουάριο, πλέον διατάσσει να φύγουν από τη χώρα.

Η απόφαση αυτή οφείλεται στο ότι «η ασφάλεια του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού (...) και των αμερικανών πολιτών είναι η υψηλότερη προτεραιότητα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μιανμάρ θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό και θα συνεχίσει να παρέχει περιορισμένες προξενικές υπηρεσίες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι βιρμανοί στρατηγοί συνεχίζουν τη φονική καταστολή στην προσπάθειά τους να τελειώνουν με τις διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που παραλύουν τη Μιανμάρ αφότου ανέτρεψαν την πολιτική κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 521 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, η οποία εκτιμά πως ο απολογισμός αυτός στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς εκατοντάδες πολίτες που έχουν συλληφθεί αγνοούνται.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν νέα ομοβροντία κυρώσεων τις τελευταίες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ