ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο στην Αβάνα

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο στην Αβάνα
REUTERS

Σε μια ιστορική συνάντηση ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο υποδέχτηκε τον Αμερικάνο ομόλογο του Μπαρακ Ομπαμα στην Αβάνα.

Στην πρώτη επίσκεψη Αμερικάνου προέδρου στο νησί από το 1928 ο Ομπάμα επισκέφτηκε, όπως μεταδίδει το Reuters, «την καρδιά του κομμουνιστικού συστήματος στην Κούβα» καθώς μετά την Πλατεία της Επανάστασης και την επίσκεψη στο μνημείο για τον ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησία Χοσέ Μαρτί, κατευθύνθηκε στο γειτονικό Παλάτι της Επανάστασης όπου τον υποδέχτηκε ο Ραούλ Κάστρο.

Οι δύο άντρες έχουν συναντηθεί ξανά τρεις φορές στο παρελθόν, όμως η σημερινή συνάντηση θεωρείται η πιο ουσιώδης. Συνοδεύτηκε μάλιστα από μια εντυπωσιακή στρατιωτική τελετή για τους δύο ηγέτες, σε αντίθεση με την μάλλον χαμηλών τόνων άφιξη του Ομπάμα στην Αβάνα την Κυριακή.

cuba2

Πηγή: Reuters

Εμπάργκο και... Wi-Fi στην αντζέντα

Πριν την συνομιλία των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Ομπάμα, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη του στο ABC πως η Google ήρθε σε συμφωνία για την επέκταση του Wi-Fi και της ευρυζωνικότητας στην Κούβα.

H κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει πως οι πολιτικές αλλαγές στην Κούβα θα προωθηθούν στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο μήνα. Επίσης, ο Αμερικάνος Πρόεδρος έχει δεσμευθεί πως μιλήσει για την ελευθερία του λόγου στην Κούβα. «Θα αναφερθώ σε αυτά τα ζητήματα απευθείας στον Πρόεδρο Κάστρο» είχε γράψει σε γράμμα προς Κουβανούς αντιφρονούντες που ζουν στις ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου.

Από την πλευρά της η Αβάνα έχει ανακοινώσει πως δε θα υποχωρήσει από τις «αρχές της επανάστασης». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν το οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα και να επιστρέψουν την ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στις κουβανικές αρχές, πριν οι δύο χώρες προχωρήσουν σε πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων τους.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει εισηγηθεί προς το Κογκρέσο την απάλειψη του εμπάργκο, όμως συναντά την ισχυρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Στην επίσκεψη του συνοδεύεται από πολιτικά στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων και ελπίζει πως μετά την προεδρική εκλογή της 8ης Νοεμβρίου το Κογκρέσο θα αλλάξει στάση.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην παλιά πόλη της Αβάνας ένας Κουβανός του φώναξε «κάτω το εμπάργκο» και ο Ομπάμα απάντησε επιδοκιμαστικά σηκώνοντας το δεξί του χέρι.

Εκτός από τις πολιτικές επαφές το πρόγραμμα της επίσκεψης Ομπάμα στην Κούβα περιλαμβάνει και περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειες όπως επίσκεψη σε μια μικροζυθοποίια και σε αγώνα μπέιζμπολ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ