ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Το εμβόλιό μας κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και για παιδιά 12 έως 15 ετών

Pfizer: Το εμβόλιό μας κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και για παιδιά 12 έως 15 ετών
(Turkish Health Ministry via AP)

Ασφαλές για παιδιά ακόμη και 12 ετών είναι το εμβόλιο κατά της Covid - 19 της Pfizer/BioNTech, όπως ανακοίνωσε η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία, τονίζοντας παράλληλα πως αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους ανήλικους από το ηλικιακό όριο αυτό και πάνω.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τον εμβολιασμό της ηλικιακής αυτής ομάδας πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δοκιμάστηκαν πρώτα σε ενήλικες, που άλλωστε κινδυνεύουν και περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά.

Η Pfizer έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό εφήβων 16 και άνω.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός όλων των παιδιών θα αποτελέσει μεγάλη «νίκη» στη μάχη κατά της πανδημίας. Και αυτό γιατί τα σχολεία, τουλάχιστον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούν να λειτουργούν με μια σχετική ομαλότητα.

Μια πρώτη κλινική μελέτη, με 2.260 μικρούς εθελοντές ηλικίας 12 έως 15 από τις ΗΠΑ, έδειξε πως δεν υπήρξαν κρούσματα Covid-19 ανάμεσα στα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, σε σχέση με τους 18 εθελοντές που έλαβαν πλασίμπο.

Πρόκειται για μια μικρή κλινική μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί, και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο θα είναι να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, λίγο υψηλότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί σε μελέτες για νέους ενήλικες.

Τα παιδιά εμφάνιζαν και αντίστοιχες παρενέργειες με τους νέους ενήλικες –κυρίως πόνο στο χέρι που εμβολιάστηκε, πυρετός, ρίγη και κούραση.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονταν περισσότερο μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η μελέτη θα συνεχιστεί και θα παρακολουθήσει την κατάσταση της υγείας των ανήλικων για τα επόμενα δύο χρόνια, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την μακροπρόθεσμη προστασία κατά του κορωνοϊού αλλά και την ασφάλεια του εμβολίου.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να επεκταθεί η χρήση του εμβολίου μας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής πριν από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς στις ΗΠΑ.

Η Pfizer δεν είναι η μοναδική εταιρεία που επιδιώκει να μάθει περισσότερα για το εάν το εμβόλιό της είναι ασφαλές για ανήλικους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και μελέτης από τη Moderna για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 17.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ