ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream 2: «Φρένο» στον ρωσικό αγωγό ζητά σύμμαχος της Μέρκελ με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Nord Stream 2: «Φρένο» στον ρωσικό αγωγό ζητά σύμμαχος της Μέρκελ με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Stefan Sauer/dpa via AP

Διαχωρίζοντας τη θέση του από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο συντονιστής της Γερμανίας για τις διατλαντικές σχέσεις καλεί σε παύση της ολοκλήρωσης κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, Nord Stream 2.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντιώνονται στο σχέδιο, λέγοντας ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισείει την απειλή κυρώσεων.

«Το σχέδιο είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για μια νέα αρχή στις διατλαντικές σχέσεις», δήλωσε ο Πέτερ Μπέγερ, μέλος του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι Αμερικανοί περιμένουν από εμάς όχι μόνο να αλλάξουμε τη ρητορική μας, αλλά αυτό να δείχνουν και οι πράξεις μας. Ως εκ τούτου καλώ σε μορατόριουμ στην κατασκευή του Nord Stream 2» είπε μιλώντας στο περιοδικό WirtschaftsWoche.

Το Βερολίνο ήλπιζε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα τηρούσε μια ηπιότερη στάση από την προηγούμενη, κυρίως επειδή η κατασκευή του αγωγού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, διαμήνυσε στη Γερμανία ότι οι κυρώσεις εναντίον του αγωγού Nord Stream είναι μια πραγματική πιθανότητα.

Η Ρωσία και η Γερμανία υποστηρίζουν πως ο Nord Stream 2, μια κοινοπραξία 11 δισ. δολαρίων υπό τη ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom, είναι κυρίως ένα εμπορικό σχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ