ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπεία στη Ρώμη: «Σεισμός» στις σχέσεις Ιταλίας - Ρωσίας

Κατασκοπεία στη Ρώμη: «Σεισμός» στις σχέσεις Ιταλίας - Ρωσίας
Η ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη AP Photo/Alessandra Tarantino

Κλυδωνίζονται οι σχέσεις Ιταλίας - Ρωσίας υπό το βάρος σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας στη Ρώμη, η οποία και οδήγησε στις πρώτες απελάσεις διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας από το ιταλικό έδαφος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο φως έρχονται την ίδια στιγμή νέα στοιχεία, με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa να μεταδίδει πως ο Ιταλός αντιπλοίαρχος που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας -την ώρα που παρέδιδε μυστικά έγγραφα έναντι αμοιβής- ονομάζεται Βάλτερ Μποτ και εργάζεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, ο Βάλτερ Μποτ φωτογράφιζε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές απόρρητο υλικό, το οποίο μετέφερε σε «στικάκι» και στην συνέχεια παρέδιδε στον ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία.

Ο κύριος όγκος των πληροφοριών που παρέδωσε φέρεται ότι αφορά στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών. Πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Μποτ έλαβε από τον Ρώσο στρατιωτικό 5.000 ευρώ που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε μικρά χάρτινα κουτιά.

«Η παράδοση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους Ιταλού αξιωματικού σε αξιωματικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία εχθρική πράξη ιδιαίτερα σοβαρή, σε σχέση με την οποία λάβαμε αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα» δήλωσε, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Γερουσία, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Νωρίτερα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο είχε ανακοινώσει ότι η Ιταλία απελαύνει δύο διπλωματικούς υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας που ενέχονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Ο Ντι Μάιο ανέφερε ότι προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Ρώμη, Σεργκέι Ράζοφ, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ενημέρωσε για την «άμεση απέλαση των δύο Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica πρόκειται για το πρώτο περιστατικό απέλασης Ρώσων διπλωματών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989. Τότε, οι δύο συλληφθέντες ήταν πράκτορες της KGB -ένας της βουλγάρικης υπηρεσίας κατασκοπείας και ο άλλος Ιταλός πρώην καραμπινιέρος. Αμφότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν στην Σόφια.

Εν τω μεταξύ, προ δύο εβδομάδων, στα μέσα Μαρτίου, συνελήφθησαν στην Σόφια Βούλγαροι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου ως ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, ενώ απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες -με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, να καλεί τη Μόσχα να θέσει τέλος στην κατασκοπεία.

Διαβάστε επίσης:

Βουλγαρία προς Ρωσία: «Φτάνει» με την κατασκοπεία

«Λύπη» για τις απελάσεις εκφράζει η Μόσχα - Επίκειται απάντηση...

Η Ρωσία μελετά τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η απόφαση από τις ιταλικές αρχές για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, και εν συνεχεία θα ανακοινώσει την απάντηση της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας σε σχέση με την απέλαση από την Ρώμη των δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας. Αποσαφηνίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η εν λόγω απόφαση. Τα πιθανά βήματα μας σε σχέση με την ενέργεια αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, θα τα κοινοποιήσουμε επιπροσθέτως» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο νωρίτερα είχε δηλώσει διά στόματος του εκπρόσωπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι δεν διαθέτει «αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες για τους λόγους και τις συνθήκες της σύλληψης» συνεργάτη του στρατιωτικού ακολούθου της ρωσικής πρεσβείας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «ο αρκετά θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των ρώσο-ιταλικών σχέσεων θα συνεχισθεί και θα διατηρηθεί».

Λονδίνο στηρίζει Ρώμη

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, εξέφρασε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ιταλία για την απόφασή της να απελάσει τους δύο Ρώσους διπλωμάτες που κατηγορούνται για διενέργεια κατασκοπείας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αλληλέγγυο προς την Ιταλία και τις ενέργειες στις οποίες προέβη σήμερα, αναλαμβάνοντας δράση εναντίον της κακοήθους και αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας της Ρωσίας η οποία έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει τον σύμμαχό μας στο @NATO» ανέφερε ο Ράαμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ