ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Κλίμα: Γενναίες δεσμεύσεις, και όχι ευχολόγια, υπόσχεται ο Τζον Κέρι

ΗΠΑ - Κλίμα: Γενναίες δεσμεύσεις, και όχι ευχολόγια, υπόσχεται ο Τζον Κέρι
AP Photo/Christophe Ena

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν σύντομα νέες φιλόδοξες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο το θερμοκηπίου, υποσχέθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτεικών για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

 

«Σε μερικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της συνόδου μας, θα ανακοινώσουμε τη δική μας εθνικά καθορισμένη συνεισφορά [NDC] και αυτή θα είναι γενναία» δήλωσε ο Κέρι κατά την συνεδρίαση που οργάνωσε o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η προεδρία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

«Θα μειώσουμε τις εκπομπές μας, θα επιταχύνουμε πολύ, συνεπώς από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι μόνο ωραία λόγια» διαβεβαίωσε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ανακοινώσει τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα στις 22 Απριλίου, Ημέρα της Γης.

Ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, όμως ο Τζο Μπάιντεν επισημοποίησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουαριο, την επάνοδο της χώρας του -που είναι πρώτη οικονομία παγκοσμίως και δεύτερη πιο ρυπογόνος χώρα στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν ειλικρινά να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην απαραίτητη χρηματοδότηση, να στηρίξουν τεχνολογικά τη μετάβαση και να εργαστούν στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ άσκησε πίεση στις χώρες «να κάνουν πολύ περισσότερα», σημειώνοντας πως «εάν κοιτάξει κανείς την καμπύλη πάνω στην οποία βρισκόμαστε, οδεύουμε στην πραγματικότητα προς περισσότερους από 4 βαθμούς» υπερθέρμανσης.

«Ακόμη κι αν κάναμε όλα όσα υποσχεθήκαμε να κάνουμε στο Παρίσι, η θερμοκρασία της Γης θα αυξανόταν» περίπου 3,7 βαθμούς -«και δεν το κάνουμε καν», υπενθύμισε ο Τζον Κέρι αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015.

Η συμφωνία του Παρισιού αφήνει τα κράτη τα ορίσουν τις δικές τους δεσμεύσεις και μέτρα μείωσης των εκπομπών, αλλά τα υποχρεώνει να αναθεωρούν τακτικά τον οδικό τους χάρτη, για να συμβάλλουν στον συλλογικό στόχο: τον περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου, και εάν είναι δυνατόν 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα κράτη αναμένεται να «προσέλθουν» το Νοέμβριο στη Γλασκόβη στην 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).

Καθώς πολλές χώρες έχουν υποσχεθεί να πετύχουν την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ο πρόεδρος της COP26, 'Αλοκ Σάρμα, κάλεσε σήμερα να «καταβληθούν τώρα πολύ περισσότερες προσπάθειες ώστε να μετατραπούν οι μακρινοί στόχοι σε άμεσες δράσεις».

«Δεν έχουμε περιθώρια για άλλη μια δεκαετία διαβουλεύσεων» τόνισε και επισήμανε την ανάγκη για «έξοδο» από τον άνθρακα, την ανάπτυξη των οχημάτων μηδενικής εκπομπής ρύπων, τη δράση κατά της αποψίλωσης των δασών. Ζήτησε, επίσης, από όλες τις χώρες να δεσμευτούν για έναν κόσμο μηδενικής εκπομπής ρύπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ