ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Αυστρία: Πρόσω ολοταχώς για την παραγγελία του Sputnik V «χωρίς» την ΕΕ

Κορωνοϊός - Αυστρία: Πρόσω ολοταχώς για την παραγγελία του Sputnik V «χωρίς» την ΕΕ
AP Photo/Ronald Zak

Το ενδεχόμενο να προμηθευτεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, καθώς και την από κοινού παραγωγή του, συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα, Παρασκευή, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βάσει ανακοίνωσης που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Ενδεχομένως και εντός της προσεχούς εβδομάδας είναι πιθανή η παραγγελία ενός εκατομμυρίου δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, όπως δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατόπιν συνάντησης που είχε στη Βιέννη με τον πρέσβη της Ρωσίας, Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τις ρωσικές δεσμεύσεις «πολύ γρήγορης» παράδοσης, λέγοντας ότι έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών αυτή τη στιγμή γίνεται συντονισμός στις λεπτομέρειες και τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Εάν παραγγείλουμε το Sputnik, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου» ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Μέχρι και χθες, Τρίτη, εκπρόσωπος της αυστριακής καγκελαρίας δήλωνε ότι δεν είχε ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση, αλλά και απόψε διευκρίνιζε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση, ερωτηθείς σχετικά από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA).

Το εμβόλιο Sputnik V έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί σε 60 χώρες, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωνε ότι προϋπόθεση για παράδοση στην Αυστρία θα ήταν η έγκριση του ρωσικού εμβολίου από την ΕΕ, όμως τώρα ο ίδιος αλλάζει πορεία πλεύσης και υπογραμμίζει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «γεωπολιτικές παρωπίδες» ως προς το ρωσικό εμβόλιο.

Από πλευράς της, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Αυστρίας, Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, εμφανίζεται μάλλον επιφυλακτική απέναντι σε μία έγκριση καθαρά σε εθνικό επίπεδο.

Από την καγκελαρία δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στο ερώτημα εάν η Αυστρία θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα μίας επείγουσας έγκρισης, δεδομένου ότι το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να αναμένεται το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Χωρίς μία μεμονωμένη ενέργεια εκ μέρους της Αυστρίας, το εμβόλιο θα παραδιδόταν μεν έπειτα από την υπογραφή σύμβασης στις καθορισμένες ημερομηνίες, αλλά θα μπορούσε να γίνει ο εμβολιασμός μόνο μετά την έγκριση του ΕΜΑ στο σκεύασμα.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψης στη Βιέννη του Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου 'Αμεσων Επενδύσεων και αρμόδιου για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, τέθηκε επί τάπητος με τον Σεμπάστιαν Κουρτς τόσο η παραγγελία, όσο και ενδεχόμενη παραγωγή του εμβολίου στην Αυστρία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ήδη, στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το Sputnik V, καθώς και να υπάρξει συμπαραγωγή του, όπως είχε ανακοινώσει τότε το Κρεμλίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ