ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αυστηρό lockdown για ένα μήνα ανακοίνωσε ο Μακρόν

Γαλλία: Αυστηρό lockdown για ένα μήνα ανακοίνωσε ο Μακρόν
AP Photo/Christophe Ena

Σκληρό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, από το Σάββατο και για ένα μήνα, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το κύμα της πανδημίας.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα τοπικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επεκταθούν από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του απόψε.

«Θα χάσουμε τον έλεγχο αν δεν ενεργήσουμε τώρα», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που παρέμεναν ανοιχτά, θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες, αντί για δύο που είναι κανονικά το διάστημα των εαρινών διακοπών. Η Γαλλία είχε κλείσει τα σχολεία για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την περασμένη άνοιξη, όμως δεν έκανε το ίδιο και τον Νοέμβριο, επιβάλλοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

«Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνουμε τον ιό», τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν.

Πρόκειται για το τρίτο εθνικό lockdown από την έναρξη της πανδημίας.

Οι αποφάσεις που έλαβε η γαλλική κυβέρνηση σημαίνουν ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα στο Παρίσι και σε ορισμένες περιφέρειες, στα νότια και τα βόρεια, θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Από την Τρίτη, μετά τις διακοπές του καθολικού Πάσχα, κατά τις οποίες θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα και θα κλείσουν σε όλη τη χώρα ορισμένα καταστήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα νέα μέτρα σημαίνουν ότι θα κλείσουν περίπου 150.000 επιχειρήσεις και το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 11 δισεκ. ευρώ ανά μήνα.

Οι πολίτες θα επιτρέπεται να μετακινούνται σε ακτίνα έως 10 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.

«Κάνουμε αγώνα ταχύτητας», είπε ο Μακρόν, καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις και οι νοσηλείες, κυρίως λόγω της εξάπλωσης των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού. Αυτά τα πιο μολυσματικά στελέχη οδήγησαν «στην εμφάνιση μιας επιδημίας μέσα στην επιδημία» σημείωσε.

Τα σχολεία θα κλείσουν από την Δευτέρα, για τρεις εβδομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι δύο εβδομάδες των εαρινών διακοπών. «Ο ιός κυκλοφορεί στα σχολικά ιδρύματα, αλλά όχι περισσότερο απ' ότι αλλού» τόνισε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήλπιζε ότι θα απέφευγε ένα τρίτο πανεθνικό lockdown, ώστε να δώσει στην οικονομία της χώρας μια ευκαιρία να ανακάμψει μετά τη μεγάλη ύφεση της περασμένης χρονιάς. Όμως, οι επιλογές του 43χρονου προέδρου άρχισαν να περιορίζονται, μεταξύ άλλων και λόγω των νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του νέου κορωνοϊού που εξαπλώθηκαν στη Γαλλία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως και στη συνέχεια όλα τα σχολεία θα κλείσουν για 15 ημέρες. Τα νήπια και οι μαθητές του δημοτικού θα επιστρέψουν κατόπιν στις τάξεις τους, ενώ οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία για μία ακόμη εβδομάδα.

«Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδύνουμε τον ιό» είπε ο Μακρόν, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία κατάφερε να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία της για μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με πολλές γειτονικές της χώρες.

Από τον Φεβρουάριο, τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά έχουν διπλασιαστεί και φτάνουν πλέον σχεδόν τα 40.000 κάθε 24ωρο.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ ξεπέρασε τους 5.000.

Η δυναμικότητα σε κλίνες, στις κρίσιμες μονάδες θα αυξηθεί στις 10.000, δεσμεύτηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του πληθυσμού. Από τις 16 Απριλίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ από τις 15 Μαΐου το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Θα ακολουθήσουν, στα μέσα Ιουνίου, τα άτομα κάτω των 50 ετών και «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όλοι οι Γάλλοι άνω των 18 ετών που το επιθυμούν θα μπορούν να εμβολιαστούν», υποσχέθηκε.

«Επιλέγουμε την εμπιστοσύνη, την υπευθυνότητα», είπε ο Μακρόν, ανακοινώνοντας επίσης ότι από τα μέσα Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, ορισμένοι πολιτιστικοί χώροι, και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα ξανανοίξουν σταδιακά οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα γήπεδα και οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ