ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός υγειονομικών και φαρμακοποιών

Κορωνοϊός - Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός υγειονομικών και φαρμακοποιών
AP Photo/Domenico Stinellis

Υποχρεωτικό καθιστά η ιταλική κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού γιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στα νοσοκομεία, καθώς και φαρμακοποιών.

Το μέτρο ισχύει για το προσωπικό του ιταλικού εθνικού συστήματος Υγείας, αλλά και για το εκείνο των ιδιωτικών κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων.

Όσοι γιατροί, νοσηλευτές ή φαρμακοποιοί αρνηθούν να εμβολιαστούν θα μετατίθενται σε τομείς που δεν προβλέπουν επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες, ενώ προβλέπεται και παύση καταβολής μισθοδοσίας, αν χρειαστεί και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.

Παράλληλα, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μέτρο, το οποίο ορίζει πως όταν οι γιατροί ακολουθούν τους προβλεπόμενους κανόνες, κατά την χορήγηση του εμβολίου, δεν θα φέρουν ευθύνη για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.

Ως προς τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών, θα ισχύσουν σε όλη την Ιταλία μέχρι τα τέλη Απριλίου (με ισχύ κόκκινης και πορτοκαλί ζώνης), εκτός και αν τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτρέψουν, στο μεταξύ, χαλάρωση των μέτρων.

Τα παιδιά, τέλος, που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, στο Δημοτικό και στην Α' Γυμνασίου, αμέσως μετά το Καθολικό Πάσχα (από τις 6 Απριλίου) θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, σήμερα, Τετάρτη 31 Μαρτίου, στην Ιταλία καταγράφηκαν 23.904 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 467 θάνατοι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 351.000 διαγνωστικά τεστ, το 6,8% από τα οποία προέκυψε θετικά.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει 3.584.899 άνθρωποι και 109.346 έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ