ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Το πλαστό χαρτονόμισμα και οι ενοχές του ταμία για τη μοιραία εκείνη ημέρα

Δίκη Τζορτζ Φλόιντ: Το πλαστό χαρτονόμισμα και οι ενοχές του ταμία για τη μοιραία εκείνη ημέρα
Ο Ντέρεκ Σόβιν (δεξιά) κατά την ακροαματική διαδικασία Court TV via AP, Pool

«Αν είχα πάρει το χαρτονόμισμα, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί»... Ο 19χρονος Κρίστοφερ Μάρτιν, ταμίας παντοπωλείου, κατέθεσε στη δίκη για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, λέγοντας ότι νιώθει ενοχές επειδή τον κατηγόρησε ότι τον πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την επέμβαση της αστυνομίας τη μοιραία 25η Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη.

Ο 19χρονος κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που έκοψε το νήμα της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ πιέζοντας επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα με το γόνατο το λαιμό του.

Εκείνη την ημέρα ο Μάρτιν, που είναι επίσης Αφροαμερικανός, δούλευε στο ταμείο του παντοπωλείου Cup Foods, κάτω από το διαμέρισμά του, όταν παρατήρησε τον Τζορτζ Φλόιντ «επειδή ήταν τεράστιος» (είχε ύψος σχεδόν δύο μέτρα).

Αντάλλαξε μερικές κουβέντες μαζί του και τον βρήκε «συμπαθητικό». Παραδέχτηκε, όμως, ότι ο 40χρονος μιλούσε κάπως αργά και σκέφτηκε ότι ίσως «ήταν υπό την επήρεια» ναρκωτικών ή αλκοόλ. Όμως ήταν κάτι το συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους εκείνη την ημέρα, που ήταν αργία.

Έπειτα από αρκετά λεπτά, ο Τζορτζ Φλόιντ αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρα με ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

«Είδα μια μπλε μπογιά […] το θεώρησα παράξενο και σκέφτηκα ότι ήταν πλαστό» είπε ο 19χρονος, που έδειχνε εμφανώς νευρικός στο έδρανο του μάρτυρα.

Στο κατάστημα, αν ο ταμίας δεχτεί ένα πλαστό χαρτονόμισμα, το ποσό αφαιρείται από τον μισθό του. Ο Μάρτιν το πήρε, αλλά «αφού το σκέφτηκε» μίλησε με τον υπεύθυνο του παντοπωλείου, ο οποίος τον διέταξε να ζητήσει από τον Φλόιντ να επιστρέψει στο κατάστημα.

Ο 40χρονος βρισκόταν σε ένα σταθμευμένο όχημα, μπροστά στο κατάστημα, μαζί με φίλους του και ο νεαρός υπάλληλος, μαζί με συναδέλφους του, βγήκαν για να του μιλήσουν. Δεν κατάφεραν όμως να τον πείσουν και ένας από τους άλλους υπαλλήλους κάλεσε τελικά την αστυνομία.

Η συνέχεια είναι γνωστή... Ο Αφροαμερικανός βρέθηκε δεμένος με χειροπέδες, πεσμένος στο έδαφος, με τον αστυνομικό γονατισμένο στον λαιμό του. Παρά τις εκκλήσεις του ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, ο Σόβιν τον κράτησε εκεί μέχρι που έφτασε το ασθενοφόρο. Αλλά ήταν πολύ αργά.

Ο Κρίστοφερ Μάρτιν παρακολούθησε το μαρτύριό του, μάλιστα βιντεοσκόπησε ορισμένες στιγμές, αλλά τις έσβησε το ίδιο βράδυ, επειδή «δεν ήθελε να τις δείξει σε κανέναν».

Σε ένα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, που προβλήθηκε στους ενόρκους της δίκης, ο 19χρονος δείχνει σαστισμένος, να βάζει τα χέρια στο κεφάλι του. Στον εισαγγελέα, που τον ρώτησε πώς αισθανόταν εκείνη τη στιγμή, απάντησε: «Δεν μπορούσα να το πιστέψω… ενοχή».

Έκτοτε, ο Μάρτιν μετακόμισε και δεν πήγε ποτέ ξανά στο Cup Foods.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ