ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση Μέρκελ για τήρηση των μέτρων τις ημέρες του καθολικού Πάσχα

Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση Μέρκελ για τήρηση των μέτρων τις ημέρες του καθολικού Πάσχα
Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών, που εορτάζεται στις 4 Απριλίου, απευθύνει σε μήνυμά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» εισηγείται προσεκτικό «άνοιγμα» από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, και όχι νωρίτερα, ως μόνη οδό για να διασφαλιστεί η αντοχή του συστήματος Υγείας έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να ανακόψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, να την σταματήσουμε και κατόπιν να την αναστρέψουμε. Αυτό είναι το θέμα και για το φετινό Πάσχα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να κερδίσουν μόνοι τους τη μάχη κατά του τρίτου κύματος της πανδημίας. Εκείνοι ξέρουν καλά τι να περιμένουν. Και δεν δίνουν πια τη μάχη να κρατήσουν στη ζωή μόνο ηλικιωμένους, αλλά και μεσήλικες και νέους» αναφέρει η Άνγκελα Μέρκελ στο μήνυμά της προς τους πολίτες.

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους, αλλά να τους βοηθήσουμε με τη στάση μας. Μαζί θα νικήσουμε τον ιό» προσθέτει· κάνει λόγο για «ένα ακόμη Πάσχα με περιορισμούς», σε στενό κύκλο, ενώ παράλληλα ζητά να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να αποφευχθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» εισηγείται προσεκτικό «άνοιγμα» από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, και όχι νωρίτερα.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία και την εκτιμώμενη πορεία των εμβολιασμών, μελέτη του Ινστιτούτου υποδεικνύει πως μόνο με προσεκτική χαλάρωση των μέτρων το νωρίτερο από τον Μάιο ή τον Ιούνιο μπορεί να αντέξει την πίεση το σύστημα Υγείας.

«Η αποτροπή της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σταδιακά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο» αναφέρει το Ινστιτούτο και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 50% επί τέσσερις εβδομάδες και έπειτα επανέλθουν, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της μελέτης, το μοντέλο που ερευνάται έχει ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι σε κάποιες παραμέτρους οι υπολογισμοί γίνονται με επαφές σε επίπεδα προ πανδημίας.

«Όλα πάντως τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας» προειδοποιεί το Ινστιτούτο και σημειώνει ότι δεν έχει συνυπολογιστεί στην έρευνα η αναστολή των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εν τω μεταξύ, υπέρ σκληρότερου lockdown τάσσεται για μία ακόμη φορά η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI), με τον επιστημονικό διευθυντή της, Κρίστιαν Καραγιαννίδη, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στα νοσοκομεία της χώρας.

«Από τα μέσα Μαρτίου οι ασθενείς με Covid-19 που έφθασαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν κατά 1000. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες θα φτάσουμε στο όριό μας» δήλωσε στη Rheinische Post.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γερμανία 1.500 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για ασθενείς με covid-19. «Δεν ζωγραφίζουμε εικόνες τρόμου, οι προειδοποιήσεις μας δικαιολογούνται από τους αριθμούς. Υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη για σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς από τους οικογενειακούς γιατρούς» προσέθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ