ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟϊκή ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία

ΝΑΤΟϊκή ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία
Ουκρανός στρατιώτης σε σημείο ελέγχου της ανατολικής Ουκρανίας (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Ανησυχία εκφράζει το ΝΑΤΟ για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, με αξιωματούχο της Συμμαχίας να κάνει λόγο για αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Μόσχας που υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 1η Απριλίου, με θέμα συζήτησης την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην ανατολική ουκρανική επαρχία Ντονμπάς.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι «οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων».

«Οι Σύμμαχοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι ανησυχούν, επίσης, για τις ρωσικές παραβιάσεις της εκεχειρίας του Ιουλίου 2020 που οδήγησαν στο θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα» ανέφερε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο διατείνεται ότι οι μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία δεν συνιστούν απειλή.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία μετακινεί τις ένοπλες δυνάμεις της στα όρια της επικράτειάς της με βάση την δική της θεώρηση. Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν, καθώς για κανέναν δεν συνιστά καμία απειλή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα που εγγυώνται την ασφάλεια των εδαφών της».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα της και ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές παραβιάζουν συστηματικά την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενης έντασης.

Από ρωσικής πλευράς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι «στην περίμετρο των εδαφών της Ρωσίας παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ, άλλων ενώσεων και μεμονωμένων χωρών».

«Όλα αυτά μας υποχρεώνουν να είμαστε σε επαγρύπνηση» συνέχισε και αρνήθηκε ότι ο ρωσικός στρατός εμπλέκεται στην ένοπλη σύγκρουση που εκτυλίσσεται στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ρωσικών στρατευμάτων στην διένεξη στο έδαφος της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα ποτέ δεν συμμετείχαν σ' αυτήν και δεν συμμετέχουν» ισχυρίστηκε ο Πεσκόφ, λέγοντας ότι πρόκειται για «ενδο-ουκρανική διένεξη».

«Και εμείς, και οι ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι χώρες του κόσμου δεν θα θέλαμε να ξεσπάσει και πάλι ένας εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των προκλήσεων και των προκλητικών ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ