ΚΟΣΜΟΣ

Κάστρο σε Ομπάμα: Bαθιές οι διαφορές ΗΠΑ και Κούβας

Κάστρο σε Ομπάμα: Bαθιές οι διαφορές ΗΠΑ και Κούβας
REUTERS

Η Κούβα και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν "διαφορές" μεταξύ τους, ιδίως όσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει τη διγλωσσία σε ό,τι αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, υποδεχόμενος την Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο τελευταίος χαιρέτισε τη "νέα ημέρα" που ξημερώνει για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το "πνεύμα ανοίγματος" που επιδεικνύει ο Κάστρο.

Το μέλλον της Κούβας "θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς", υπογράμμισε ο Ομπάμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να θέτει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

"Οι δύο χώρες έχουν βαθιές διαφορές που ποτέ δεν θα εξαφανιστούν", είπε από την πλευρά του ο Κάστρο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν στην Αβάνα. Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι είχαν μια "ειλικρινή και απροκατάληπτη" συζήτηση γύρω από αυτό το
θέμα.

Ο Ραούλ Κάστρο υποστήριξε πάντως ότι η συνεργασία τους θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια. Εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες "να αποδεχτούν τις διαφορές τους" και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών.

Ο πρόεδρος της Κούβας αμφισβήτησε έντονα την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του, ζητώντας από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που του έθεσε το ερώτημα "να του δώσει τη λίστα" με τα ονόματά τους ώστε να τους αποφυλακίσει αμέσως.

"Αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι; Δώστε μου αμέσως τη λίστα για να τους απελευθερώσω (...) Δώστε μου το όνομα ή τα ονόματα (...) Αν υπάρχουν, θα απελευθερωθούν πριν πέσει η νύχτα", διαβεβαίωσε, εμφανώς ενοχλημένος.

Για τον Ραούλ Κάστρο, αυτή ήταν μια από τις σπάνιες φορές που δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

"Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου εδώ δείχνει μέχρι ποιου σημείου είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις", είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί την Κούβα απειλή για τις ΗΠΑ και ότι η αλλαγή στις σχέσεις τους δεν θα γίνει εν μία νυκτί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 88 χρόνια, κάλεσε για άλλη μια φορά το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο σε βάρος του νησιού. "Ο κατάλογος με τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ως κυβέρνηση μικραίνει ολοένα και περισσότερο και οι αλλαγές τώρα θα εξαρτηθούν από το Κογκρέσο", υπογράμμισε.

Οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015 και η Ουάσινγκτον διέγραψε την Κούβα από τον κατάλογο τον χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος ότι το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας θα τερματιστεί αλλά δεν είναι βέβαιος για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Η άρση των κυρώσεων, συνέχισε, θα εξαρτηθεί εν μέρει από την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν αλλαγές σε καμία χώρα και ότι αυτές θα πρέπει να προέλθουν εκ των έσω.

Ο Ραούλ Κάστρο επέμεινε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πληροί όλα κριτήρια όσον αφορά την τήρηση όλων των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε τον Ομπάμα να εργαστούν μαζί ώστε όλες οι χώρες να ανταποκριθούν σε αυτά.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ομπάμα είπε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις "εποικοδομητικές ιδέες" του Κάστρο για τη φτώχεια και τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ. Επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα ξεκινήσουν από φέτος απευθείας εμπορικές πτήσεις προς την Κούβα και ζήτησε από τον Ραούλ Κάστρο να επιτρέψει η Αβάνα τη σύσταση περισσότερων κοινών εταιρειών αλλά και δώσει το πράσινο φως σε ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν απευθείας Κουβανούς υπαλλήλους.

Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι τα τελευταία μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών των εμπορικών ανταλλαγών και των περιορισμών στα ταξίδια προς την Κούβα είναι θετικά αλλά δεν επαρκούν.

Σημείωσε επίσης ότι το εμπάργκο και η αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόλπο του Γκουαντάναμο παραμένουν εμπόδια για την εξομάλυνση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ