ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Φλόιντ: Το ασθενοφόρο τον παρέλαβε «χωρίς παλμό» - Η συναισθηματική κατάθεση της συντρόφου του

Δίκη Φλόιντ: Το ασθενοφόρο τον παρέλαβε «χωρίς παλμό» - Η συναισθηματική κατάθεση της συντρόφου του
Court TV via AP, Pool

Με τις καταθέσεις δύο μελών της παραϊατρικής ομάδας που τον παρέλαβε από το σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή αλλά και της τότε συντρόφου του συνεχίστηκε η δίκη του Τζορτζ Φλόιντ σε δικαστήριο της Μινεάπολις.

Ο Seth Bravindar, ο οποίος έσπευσε στο σημείο για τις πρώτες βοήθειες, κατέθεσε ότι χρειάστηκε να ζητήσει από τον Ντέρεκ Σόβιν, τον πρώην αστυνομικό που κατηγορείται για τη δολοφονία του Φλόιντ να φύγει από πάνω του ώστε να μπορέσει να πάει κοντά στον ασθενή.

Είπε ακόμη ότι, παρότι η κλήση που έγινε στο νοσοκομείο περιέγραφε την κατάσταση του θύματος ως μη απειλητική για τη ζωή του, «δεν τον είδα να αναπνέει, ούτε να κινείται, ούτε τίποτα τέτοιο».

Την ώρα που έφτασε στο σημείο του συμβάντος θεώρησε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη κάποιος καβγάς, ωστόσο γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ο 46χρονος Φλόιντ δεν είχε τις αισθήσεις του, πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του συναδέλφου του Derek Smith.

Όπως είπε, καθόλη τη διάρκεια της προσπάθειας παροχής πρώτων βοηθειών οι αστυνομικοί ήταν επάνω στον αναίσθητο Φλόιντ.

Ο Smith είπε:

«Ένα ζωντανό άτομο έχει παλμό. Δεν βρήκα κάτι τέτοιο. Υποπτεύθηκα ότι ήταν νεκρός», ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να του είχαν παρασχεθεί νωρίτερα οι πρώτες βοήθειες.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η τότε σύντροφος του Φλόιντ, Κόρτνεϊ Ρος.

Πρόκειται για το πρώτο πρόσωπο που κατέθεσε και γνώριζε προσωπικά τον Φλόιντ.

Γνωρίστηκαν το 2017 σε ένα κέντρο φιλοξενίας αστέγων, όπου εκείνος εργαζόταν ως φύλακας και η ίδια περίμενε να δει τον πατέρα του γιου της. Είπε ότι την ρώτησε αν ήθελε να προσευχηθεί μαζί του. «Ήταν η εποχή που είχα χάσει την πίστη μου στον Θεό», είπε φανερά συγκινημένη.

Η σύντροφος του Φλόιντ είπε ότι τόσο η ίδια όσο και ο Φλόιντ υπέφεραν από χρόνιους πόνους, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν εξάρτηση από ουσίες.

«Ο εθισμός, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας δια βίου αγώνας«, είπε. «Δεν είναι κάτι που έρχεται και πηγαίνει, είναι κάτι που θα αντιμετωπίζω πάντα».

Δεν ανέφερε συγκεκριμένα εάν ο Φλόιντ είχε πάρει οπιοειδή την ημέρα που πέθανε.

Με δήλωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας Φλόιντ, Ben Crump και Antonio Romanucci, κατήγγειλαν «τις προσπάθειες της υπεράσπισης να κατασκευαστεί το αφήγημα ότι η αιτία θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ ήταν το φάρμακο που βρέθηκε στον οργανισμό του».

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο που είδε τον θάνατό του σε βίντεο ότι ο Τζορτζ περπατούσε, μιλούσε, γελούσε και ανέπνεε πολύ καλά πριν ο Ντέρεκ Σόβιν πατήσει το γόνατό του στο λαιμό του Τζορτζ, εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει και σβήνοντας τη ζωή του».

Η δίκη του Φλόιντ θα συνεχιστεί σήμερα για πέμπτη ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ