ΚΟΣΜΟΣ

«Δύο σφαίρες αρκούν»:Βίντεο με μαζικές εκτελέσεις επιβεβαιώνουν το μακελειό του στρατού στην Τιγκράι

«Δύο σφαίρες αρκούν»:Βίντεο με μαζικές εκτελέσεις επιβεβαιώνουν το μακελειό του στρατού στην Τιγκράι
Screen grab/Twitter

Την φρίκη που συντελείται στην Τιγκράι με την σφραγίδα του στρατού της Αιθιοπίας επιβεβαιώνουν οι σκληρές εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στις αρχές Μαρτίου, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια σειρά από πέντε βίντεο που έδειχναν ένοπλους, ένστολους άνδρες να οδηγούν μια ομάδα άοπλων ανδρών στην άκρη ενός γκρεμού, πυροβολώντας τους πισώπλατα και σπρώχνοντας τις σορούς στο κενό.

Με ξεχωριστές έρευνες, το BBC και το CNNi επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα των βίντεο, καταφέρνοντας μάλιστα να εντοπίσουν και τους πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με το CNNi, οι ένοπλοι μιλούν Αμχαρικά, την κύρια επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας. Σε ένα από τα βίντεο, ακούγονται να μιλούν ο ένας στον άλλο καθώς στέκονται γύρω από την ομάδα των άοπλων ανδρών, που κάθονται στο έδαφος.

«Δεν πρέπει να ελευθερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε ένας από αυτούς δεν πρέπει να γλιτώσει», λέει ένας από αυτούς υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οι θάνατοι να καταγραφούν σε βίντεο.

Οι στρατιώτες ακούγονται στα πλάνα να προτρέπουν ο ένας τον άλλο να μην σπαταλούν σφαίρες, να χρησιμοποιούν την ελάχιστη ποσότητα («δύο σφαίρες αρκούν») που απαιτείται για να σκοτώσουν και να βεβαιωθούν ότι κανένας από την ομάδα των κρατουμένων δεν έμεινε ζωντανός. Μετά τις φρικώδεις πράξεις φαίνονται να χαιρετίζουν ο ένας τον άλλον, επαινώντας τις δολοφονίες ως ηρωικές.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στο Τιγκράι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Στις 28 Νοεμβρίου κήρυξε τη νίκη του στρατού, όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα στο κεντρικό και νότιο Τιγκράι.

Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη διεθνή πίεση ο Άμπιι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας θα αποσυρθούν από το Τιγκράι.

Επί μήνες Ασμάρα και Αντίς Αμπέμπα αρνούνταν την παρουσία στρατευμάτων από την Ερυθραία στο Τιγκράι. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κατηγορηθεί για λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ