ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ολλανδία αναστέλλει τη χορήγηση στους κάτω των 60 ετών

Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ολλανδία αναστέλλει τη χορήγηση στους κάτω των 60 ετών
AP Photo/Matthias Schrader, File

Η Ολλανδία ανέστειλε σήμερα, Παρασκευή, τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για τους ανθρώπους κάτω των 60 ετών, έπειτα από τον θάνατο μιας γυναίκας που έλαβε το εμβόλιο, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Περίπου 10.000 προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς θα ακυρωθούν ως αποτέλεσμα της απόφασης, ανέφερε το ANP.

Σε προληπτική αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών προχώρησαν οι Αρχές του Βερολίνου και του Μονάχου στη Γερμανία, την Τρίτη, κατόπιν της διαπίστωσης 31 περιστατικών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Σε προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου στις ηλικίες κάτω των 55 ετών έχει προχωρήσει και ο Καναδάς.

Στον Καναδά δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Περίπου 307.00 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη χορηγηθεί.

«Αναστέλλουμε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών εν αναμονή περαιτέρω ανάλυσης για τα οφέλη και τους κινδύνους»», ανακοίνωσε ο Χάουαρντ Νζου, αναπληρωτής επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.

Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι «από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ