ΚΟΣΜΟΣ

Αυστριακός υπουργός Άμυνας: Ζητά ευρωπαϊκό στρατό στα ελληνικά σύνορα για τους πρόσφυγες

Αυστριακός υπουργός Άμυνας: Ζητά ευρωπαϊκό στρατό στα ελληνικά σύνορα για τους πρόσφυγες
REUTERS

Την αποστολή στρατού και πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση των χερσαίων συνόρων της χώρας, ζητά ο Aυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ, ο οποίος χαρακτηρίζει «πολύ αργή» την δημιουργία των μηχανισμών της Frontex, που αποφάσισαν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Στο παρελθόν η Frontex ήταν υπεύθυνη για την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Ομως η Frontex είναι πολύ αργή λόγω του τρόπου που λειτουργεί» δήλωσε ο Αυστριακός πολιτικός. «Συνεπώς προτείνουμε να αναζητηθούν κοινές λύσεις συνεργασίας με τα υπουργεία εξωτερικών και εσωτερικών» πρόσθεσε ο Ντόσκοτσιλ, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι ο υπουργός ουσιαστικά πρότεινε μια «αποστολή- γέφυρα» η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα την καταγραφή των προσφύγων στην Ελλάδα ή τον επαναπατρισμό τους, έως ότου η Frontex να έχει την πλήρη ισχύ και να είναι ικανή να λειτουργήσει όπως προβλέπεται από την νέα συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

«Θα είναι μια στρατιωτική αποστολή της Ε.Ε. που θα εφαρμόσει γρήγορα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Άμυνας σχολιάζοντας ότι η Frontex – στην οποία θα ενταχθούν 4000 άνθρωποι (δικαστές, μεταφραστές και φρουροί) – θα χρειαστεί αρκετό χρόνο γι' αυτές τις προσλήψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ