ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Πρασίνων θα βγάλει η «κάλπη» του φθινοπώρου;

Γερμανία: Συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Πρασίνων θα βγάλει η «κάλπη» του φθινοπώρου;
Η έδρα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Βερολίνο AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Πράσινοι στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη νότια Γερμανία, κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να συνεχιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός τους -σχήμα που θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Τα δύο κόμματα καθόρισαν τον «οδικό χάρτη» για τη νέα κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας θα παραμείνει ο πολύ δημοφιλής πολιτικός των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο μεγάλος νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν στα μέσα Μαρτίου στο κρατίδιο.

«Συμφωνήσαμε ήδη για τα σημαντικά, κεντρικά σημεία της νέας κυβέρνησης» και ιδίως «για ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος», είπε ο Κρέτσμαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Σάββατο.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στη Στουτγάρδη ώστε να πάρει την τελική μορφή του το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Κρέτσμαν, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2011 στο κρατίδιο αυτό, το μοναδικό που κυβερνάται από τους Πράσινους.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέσπασε ποσοστό 24% (από 27% πριν από πέντε χρόνια), το χειρότερο στην ιστορία του.

Την Πέμπτη, έπειτα από δίωρη εσωτερική συζήτηση, η ηγεσία των Πρασίνων προτίμησε να συνεχίσει να κυβερνά με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών, απορρίπτοντας την πρόταση για τρικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Ο Κρέτσμαν δεσμεύτηκε ότι ο νέος συνασπισμός «δεν θα είναι απλώς μια διαιώνιση» της σημερινής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ